Mayıs 2009

1 Mayıs Kutlu Olsun..

Asaf ŞİMŞEK ve Osman ACAR Hakkında

   Dergimiz yazarlarından Asaf ŞİMŞEK iş yoğunluğu sebebiyle dergimizin yazar kadrosundan ayrılmıştır. Politika Dergisi ve ülkesine verdiği emekten ötürü kendisine teşekkürlerimizi sunuyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz.

   Ayrıca dergimiz yazarlarından Osman ACAR ile dergimizin politikaları gereği yazarlık anlaşmamız sonlandırılmıştır. Kendisine yaşamında başarılar diliyor, katkılarından ötürü teşekkür ediyoruz.

İşte İşçinin Gücü (Anlayamayanlara)

  Tarih: Mayıs 2008

   Gökhan DAĞ: 1 Mayıs 2009'da Taksim'de misiniz?

   DİSK Başkanı Süleyman ÇELEBİ: Biz bunu daha önce ilan ettik. Biz dedik ki “iktidar 2009’a hazırlansın, şimdiden ne tedbir alıyorlarsa alsınlar”.

   Gökhan DAĞ: Sonuna kadar yanınızdayız.

 

Bölgesel Baraj Modeli

Yazar: 
Erbil DENİZ

   Yıllardır hep tartışma konusudur ülkemizdeki seçim sistemi. Adil olmadığından, eşitçe temsil sağlanamadığından ve dolayısıyla demokrasinin tam olarak işlemediğinden yakınılır. Sanki demokrasi için seçim sisteminin düzelmesi yetecekmiş gibi. Oysa az çok demokrasi modellerinden haberdar olanlar bilirler ki; baraj formülünün uygulanması, yönetimsel açıdan önemlidir. Aksi halde, yönetimde ve muhalefette birçok farklı görüş ve çıkar grupları oluşabilir ve bu da ülke yönetiminin bazı konularda karar alamamasına ve kilitlenmesine neden olur. Ama bu baraj nasıl olmalıdır? Asıl düşünülmesi, eleştirilmesi gereken konu bu olmalı. Yüzde 10’luk baraj yüksek belki, ama yüzde 5’lik baraj da fazla düşük olabilir. Yeni bir düzenleme, yeni bir model uygulanabilir. Bu modelin yeryüzünde benzeri olması da gerekmez. Ülke olarak zaten benzersiz bir yapıya sahip olduğumuz için, kendimize uygun bir model de düzenleyebiliriz.

Finans Krizinde Üst Düzey Yöneticilerin Sorumluluğu

Yazar: 
Mehmet Burak KAHYAOĞLU

   ABD’de başlayan ve bütün dünyayı etkisi altına alan finansal kriz bugün itibariyle daha öngörülebilir bir hal aldı. Kriz, iflaslarla başlayarak bir şok etkisi yarattı, büyük çaplı zararlarla devam etti ve en sonunda reel sektöre sıçrayarak dünya çapında bir resesyona (durgunluğa) sebep oldu. Krizin yarattığı korku nedeniyle, tüketicilerin talebi kesmesi dünya ticaretini daralttı.

Devrim—Karşı Devrim

Yazar: 
Nihat ATAR

   Canlı türleri içinde insanı farklı kılan özelliklerin başında düşünebiliyor, sorgulayabiliyor, üretebiliyor, sürekli olarak yaşamını daha iyi hale getirebilme arayışı içinde olabiliyor olması gelir. Elde ettiği her iyi ve yeni, onu bu konuda daha çok çaba sarf etmeye yönlendiriyor. Açgözlülük, doyumsuzluk, tatminsizlik olarak da yorumlanan insanın bu özelliğini, yaşamını ve neslini devam ettirme içgüdüsünün, bir garanti arayışı veya ortaya çıkış biçimidir diyebiliriz. İnsan türünün bu özelliğini, insanların oluşturduğu tüm toplumlarda ve toplumsal örgütlenmelerde de aynen görmekteyiz.<?xml:namespace prefix = o />

P—Tiyatro: Mustafam Kemalim

Yazar: 
Ayşegül İNAN

   Ayşegül İNAN

 

   Bir insanı anlayabilmek… Yaptığı her işin, attığı her adımın kendine değil koskoca bir ulusa armağan olduğunu fark edebilmek… Dünyada herkesin gıptayla baktığı askeri bir dehaya, sonsuz bir vatan sevgisine, müthiş bir zekâya ve liderlik vasfına sahip olduğunu bilmek… Ve bunları bir kez daha yeni nesillere aktarabilmek, nasıl bir minnet duygusuna sahip olduğumuzu anlatabilmek… Ve aynı gururu, minneti, sevgiyi, saygıyı onlara da her daim hissettirebilmek… Okuyup, araştırıp, özümsediğimiz tarihimizin en önemli lideri Mustafa Kemal ATATÜRK’ü her zaman olacağı gibi yaşatabilmek…

Devrimin Ruhu—Deniz

Yazar: 
Sevda EĞER

   “Biz 50 sene evvel Kurtuluş savaşı vermiş bir ülkenin çocukları olarak Kurtuluş Savaşı’nın gerçek tahlilini yapmaya her zaman için muktediriz. Biz yine çok iyi biliriz ki Türkiye Kurtuluş Savaşını yapmak için Samsun’a çıkanlara İstanbul örfi idaresince ve mahkemelerince idam cezası verilmiştir. Ve yine bilmekteyiz ki, Osmanlı İmparatorluğu yüzlerce generalinden ancak birkaç tanesi Kurtuluş savaşına iştirak etmiştir. Ve yine bilmekteyiz ki Kurtuluş Savaşı yapıldığı sırada İstanbul’da bulunanlar bunları yapanlara eşkıya demiştir.<?xml:namespace prefix = o />

  “İkinci Dünya savaşı sırasında faşizme hayır diyen gençler, ilerici gençlerdi. Ve 28 Nisan 1960 tarihinde özgürlük savaşı veren gençlerdir. Amerikan emperyalizmi tarafından İnönü hükümetten düşürüldüğünde protesto gösterisi yapan gençler, ilerici gençlerdir. Anayasa’ya Bağlılık Mitingi’ni de bizler yaptık. O günün mitinginde iktidarın kiralık adamlarından ve polisinden dayak yiyen de gene bizlerdik.

Deniz, Aşk ve Nietzsche

Yazar: 
Ece ERDAĞ

      Ece ERDAĞ