Temmuz 2014

Dünya Değişim Sürecine mi Giriyor?

Bizler birkaç haftadır Yerel Seçimler ve Anayasa Değişikliği ile ilgilenirken, dünya üzerinde sonuçları bizi de etkileyecek değişimler yaşanıyor.

 

Avrupa Birliği'nde, Mayıs ayında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimleri ile siyasi yöneticiler baştan aşağıya değişti. AB Komiseri, yani AB Başbakanı seçilmesine kesin gözle bakılan Lüksemburg eski Başbakanı Jean-Claude Juncker, Kıbrıs Rum tarafına açık destek veren bir siyasi.

KKTC’de Yerel Seçimler ve Anayasa Değişikliği

Yazar: 
Gökhan CEBECİ

29 Haziran 2014 Pazar günü KKTC’de yerel seçimler ve Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması yapıldı. Elde edilen sonuçlar şaşırtıcı olduğu kadar Kıbrıs Türk halkının ne denli yüksek bir bilince sahip olduğunu bir kez daha ortaya koyar nitelikteydi. Yerel seçimlerde neredeyse bütün partiler kaybetti. Nasıl oldu derseniz, seçmen ayrı ayrı şekillerde mevcut partilerin hepsini cezalandırdı.

Hükümetin büyük ortağı olan ve geçen sene yapılan genel seçimde %38.38 oy oranı ile sandıktan birinci parti olarak çıkan CTP, Pazar akşamki yerel seçimlerde %37.89 oranını yakalamasına ve belediye sayısını 9’dan 14’e çıkartmasına karşın, üç büyük ilçeyi, Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne’yi kaybetti. (Ankara, İstanbul ve İzmir şeklinde okuyabilirsiniz.) Ana muhalefet partisi UBP ise, desteklediği bağımsız adayların aldıkları oyları da hesaba kattığımızda, oy oranını artırmış olarak izlenirken, sahip olduğu belediye sayısında ise 13’den 5’e geriledi. İktidarın küçük ortağı DP-UG’de de durum farklı olmadı ve sahip olunan belediye sayısı 3’ten 1’e indi.

IŞİD Kim ve Ne Yapmak İstiyor? (2)

IŞİD küresel cihadın bir parçası ve kontrol altına alınabilecek bir topluluk veya da güç değil. Belli bir inanca ve ideolojiye bağlı olması ve bu inanışların değişebilir olmaması nedeni ile çizdiği çizgi ve belirlediği hedefi çok yalın ve belirgin. Değişmesi ve çizgiden dışarı çıkması mümkün değil.

 

Bölgedeki varlığı ve hedefine ulaşması, iç çatışmaların devamı ile doğru orantılı. Bölgedeki iç çatışmalar bitmeye ve son bulmaya yüz tutsa bile, IŞİD hedefine ulaşmadıkça son bulması mümkün görünmüyor. Ya IŞİD kökten yok edilecek ya da bölgede "Irak Şam İslam Devleti" kurulana ve tanınana kadar iç çatışmalar ve kaos devam edecek. Bunun ortası yok.

BOP Eş Başkanı Türkiye’ye (Cumhur) Başkan(ı) Oluyor!

23 Nisan 1920 de kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanını, Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim 1923 tarihinde Mustafa Kemal’i seçmiştir. O zamandan bu yana tarihinde ilk defa Cumhurbaşkanı artık meclis tarafından değil, doğrudan halk tarafından seçilecektir. Cumhurbaşkanlığı seçimleri iki turlu olacak, ilk tur 10 Ağustos, gerek olursa ikinci tur 24 Ağustos ‘ta yapılacaktır.

Cumhurbaşkanlığına ilk aday olarak CHP ve MHP’nin ortak çatı adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu gösterildi. AKP, üç dönem Başbakan olan lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın, HDP ise eş başkanı olan Selahattin Demirtaş’ın adaylığını açıkladı.

Erdoğan'ın 50'si!

Yazar: 
Tamer YAZAR
Yazının Yazıldığı Tarih: 
3-7-2014

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Erdoğan'ın başbakanlıktan istifa etmesini gerektiren her hangi bir Anayasa ve Yasa hükmü ile YSK kararının olmadığını söylemiş, ki ÇOK haklı…

 

Ne Anayasa ne de yasalarda İSTİFA ET diyen NET bir TAVIR yok…

 

Ama bir şey var… !!!

 

Hani adına SİYASİ ETİK dediğimiz şey…

SİYASETEN OLGUNLUK diye eklediğimiz şey…

Bazen YASALARIN da ÜZERİNDE olan şey…

Çoklukla ES geçtiğimiz bir şey…

 

Ama elde avuçta kalmayan da bir şey… !

 

Peki, ne olacak?

Yeni Geçiş Kapıları Talebi

Kıbrıs'a kalıcı bir barış getirmek için görüşmeler yapan KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Rum lider Anastasiadis'in 4 Temmuz'da yaptıkları görüşmenin ağırlık noktalarından birisi olan Güven Arttırıcı önlemlerin içinde, Rumların yeni sınır kapılarının açılması talebi dikkat çekici bir konu.

 

Rumların önerisi içinde Lefkoşa'da Baf Kapısı yanında, Mağusa'da Derinya yolunda ve Gaziler-Kiracıköy (Piroi-Athienu) köyleri arasında yeni kapıların açılması var.

 

Rumların bu talebi gerçekte art niyet taşımakta.

Uluslararası Politikada Bir Meşruiyet Aracı Olarak Din: İran Örneği

Yazar: 
Doğacan BAŞARAN

Şah rehiminin yıkılması ve İslam Devrimine giden süreç

 1941 yılında iktidarı babasından devralan Şah Rıza Pehlevi'nin özellikle 1960'lı yıllardan  itibaren uyguladığı politikalar İran halkının tepkisine yol açmıştı.  Aslında Rıza Pehlevi, reformlarla ülkesini çağdaş-batılı devletler düzeyine çıkartmayı istiyordu. Bu amaçla ‘Ak Devrim’ adında bir reform paketi hazırlayarak halkoyuna sundu. Ne kadar batı yanlısı bir yönetim olursa olsun Şah rejimi bir dikta rejimiydi. Ve tüm dikta rejimlerinde yaşandığı gibi seçimde halkın büyük çoğunluğu( %95) bu paketi onayladı. Onaylanan bu paketle planlanan aşiret ve din öğesine dayanan İran toplumunun laik, çağdaş bir yapıya kavuşmasıydı. Ancak proje uygulamada başarılı olunamadı. Ak Devrim çerçevesinde planlanan toprak reformu İran’da yaşanan karışıklıkların temel sebebi haline geldi. Toprak reformuyla toprakları elinde tutan ulema sınıfının etkisi azaltılmak istenmişti. Ancak toprak reformu beklenen sonucu doğurmadı. Zira yerine yeni tarım politikaları üretilmemişti. Elinde modern tarımı tek başına yapabilecek malzemesi olmayan İran köylüsü köylerinden göç etmeye mecbur kaldı.

Osmanlı İmparatorluğu'nun Bilim Teknoloji ve Sanayide Modernleşme Gayretleri

Kaynak Yazarı: 
Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu
Yazım Yılı: 
2011

Modern Bilim ve Teknolojinin Türkiye'ye ve Japonya'ya Girişi Milletlerarası Sempozyumu'na sunulan bildirinin Türkçe metnidir. ( İstanbul, 7-11 Ekim 1996) Kaynak bağlantıda "Osmanlı Bilimi Araştırmaları, 2011" olarak geçmektedir.

The Madrasas of the Ottoman Empire

Kaynak Yazarı: 
Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu
Yazım Yılı: 
2004

Ottoman Madrasas, were generally the continuation of traditional Islamic Madrasas, but they created their own curriculum and education tradition with the passing of centuries.

Science In The Ottoman Empire

Kaynak Yazarı: 
Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu
The scientific activities observed within the borders of the Ottoman Empire throughout the six centuries of its history displayed a unique course of development. Although the Ottomans had shared many mutual elements with the other Islamic societies remaining outside of the Ottoman Empire, from the viewpoint of historical heritage and tradition, they also had some differences due to the geographical location, administration of the state and the dynamism of the society.