Anıtkabir'e Gitmek Günah Oldu

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF

   İran Cumhurbaşkanı ülkemizi ziyarete hazırlanıyor. Buyursun gelsin; ama gelecekse adam gibi gelsin. Neden bu kadar sert konuştuğumu kendi kendinize soruyor olabilirsiniz. Hemen açıklayayım.

 

   İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad; Türkiye yapacağı ziyaret esnasında Anıtkabir ziyaretinde bulunmak istemediği için Ankara yerine İstanbul’a gelmeyi tercih edeceğini bildirdi. Bu bildirisinin sebebi ise Anıtkabir’e gitmeyi günah sayması.

 

   Bu yakışıksız durum Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanı Ali Babacan’a iletildi. Ali Babacan’ın verdiği cevap ise oldukça diplomatik: “Sizi en iyi şekilde ağırlayacağız.”

 

   Resmi protokol Cumhurbaşkanı tarafından davet edilen devlet görevlilerin Anıtkabir’i ziyaretini zorunlu kılıyor; fakat bu M. Ahmedinejad’a nasıl uygulanacak hep birlikte göreceğiz.

 

   Aslında bu durum Türkiye Cumhuriyeti’nin bugünkü aciz durumunu göstermesi bakımından önemli. Bir devletin onuru için yaşaması gerektiği unutulmamalı. Bu ülkeyi kuran, bu ülkenin (iyi) bugünlerini görebilmesi için gerekli temelleri atan Ata’mızın kabrini ziyareti günah sayan bir adamı en iyi şekilde ağırlamaktan bahsediyoruz. Türkiye’deki politikacılarımızın çoğu bu şekilde. İnanın bunu görmüş biri olarak söylüyorum. Türkiye’yi yönetmemesi gereken, Türkiye’nin onurunu hiçe sayan bir yığın politikacımız, bürokratımız var.

 

   Buna benzer bir durum Suudi Arabistan Kralı’nın ülkemizi ziyareti esnasında da yaşanmıştı. Kim ne tepki verdi ya da verilen hangi tepki sonrası hangi politikacımız, hangi bürokratımız utandı?

 

   Türkiye Cumhuriyeti’nin, Türkiye Cumhuriyeti’nin onurunu savunabilecek insanlara ihtiyacı var. Ahmedinejad’a söylüyorum: “Bu ülkenin her şehrinde binlerce Mustafa Kemal ATATÜRK var. Sen Anıtkabir’e gitmesen ne yazar? Gidip de Ata’mızın huzurunu bozmaman isabetli olmuş.”

 

   Saygılarımla

(Değerli okurlarım ben bu yazıyı yazdıktan sonra Sayın Dış İşleri Bakanımız Ali Babacan ekranlara bir açıklama yaptı. Aynen aktarıyorum: "Ziyaretin şekline değil özüne bakın. Ufak tefek detaylara takılmayı yersiz görüyorum. Yapılan tartışmalar ziyaretin başarısını önlemeye yöneliktir.)

   Son beyanata yorum: Gördüğünüz gibi insanlar hiç akıllanmıyor!!!

 

gokhan.dag@politikadergisi.com

Yorumlar

Türkiye' ye gelmek de günah (!)

Önderimize saygı göstermeyen bir kişiye saygı göstermemiz olanaksızdır. Fakat bugün bu durum, olanaklı hale getiriliyor. Bu da ülkemizin ecazetini gözler önüne sermektedir.
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk' ün kabrini ziyaret günah ise; kurduğu vatanı ziyaret de günahtır. Gökhan Dağ' ın da belirttiği gibi bu ülkede milyonlarca Atatürk var. Bu nedenle Ahmedinejad' a Türkiye ziyaretini iptal etmesini öneriyorum. Herşeye rağmen kendisinin günaha girmesini(!) istemeyiz.

yorum

Bu olay cok utanç verici bı olaydır,ama olayın utanç duyulacak yanı m.Ahmedinecad'ın anit kabiri ziyaret etmemesı degil, Türkiye Cumhuriyeti bakanının bu olaya taviz vermesi ve "Onu en iyi şekilde ağırlayacagız" demesi olmuştur. Hatırlarsınız cok değil bir kac ay önce 10. Cumhurbaşkanı Sezer’in kabul etmediği Sudan lideri El Beşir Gül’ün davetlisi olarak Ankara'ya gelmişti. Yine hatırlancagı üzere El Beşir, Ata’nın huzuruna çıkarken, danışmanı hiç istifini bozmadan kapüşonunu çıkarmadan, protokolü bekleterek deftere mesaj yazdı Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan Ahmet El Beşir’in Ankara ziyaretine "protokol sıkıntısı" damgasını vurmuştu.Bu olaya da Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri sessiz kalmıştı.Yargısına,hukukuna bile yapılmış olan saygısızlıklara sesini cıkartmayan yetkililerin hiç yoktan bu olaya da taviz vermemeleri gerekirdi.Sonuç olarakM.Ahmedinced ve Gül'ün İstanbul'da görüşmeleri iyi olmuş,çünkü bölye kişilerin Anıtkabir'e gidipte Atamızn kemiklerini sızlatması bizleri daha da cok üzerdi.

Yazı ve yorumlara baktığımda

Yazı ve yorumlara baktığımda bişey dikkatimi çekti, bizler millet olarak Atatürkün işaret ettiği ufku yakalamaktan çok uzağız. Mesela Atatürk "İstikbal göklerdedir" demiş, bizler her yıl Atatürkün bu açıklamayı yaptığı yerde kutlamalar yapmayı yeğelemişiz. İşin hep görünen kısmına bakıyoruz. Eğer amerikan emperyalizmine karşı bir adım atabileceksek ki (bu hükümet ile olmaz) illaki devlet protokolü bilmem ne gibi oyalamalardan ziyade kimle nasıl ve ne şartlarda işbirliği yaparız ona bakmalıyız. Yıllardır bizlere iranı öcü gösteren zihniyete teslim olmadan Milli çıkarlarımız doğrultusunda istediğimiz devlet ile çok rahat görüşebilmeyi becerebilmemiz lazım. Yoksa Anıtkabiri ziyareti konusu ile zaman kaybederiz ama bu dönemde gelmesinin doğuracağı ulusal etkilere değinmeyiz. Kısacası otorite koyacak gücümüz olmadığı için bu gün bush gelirde kuzey ırakta ağırlayacaksınız beni derse onada peki deriz. Olayın acı kısmı bu yanımız.

Kanımca bu tip diplomatik

Kanımca bu tip diplomatik unsurlarda öz kadar şekil de önemlidir. Çünkü bu gibi durumlarda şekil; bir ülkenin yapısının özünü gösterir. Milli menfaatlerimizi düşünürken bu özü de dikkate almalıyız. Yoksa menfaat peşinde giderken özümüzden uzaklaşabiliriz ki bu da bir ülke için menfaat peşinde gitmemek kadar sakıncalı bir durumdur. Bu arada Sayın Babacan' ın Anıtkabir ziyaretini 'ufak tefek detay' olarak görmesine de bir anlam verebilmiş değilim.

Tamam sayın yazar ve

Tamam sayın yazar ve arkadaşlar iyi hoş diyorsunuz ama sen elin adamına Ülkemize geldiğin zaman Anıtkabiride ziyaret edeceksin diye dayatırsan elin adamıda sana derki sende benim Ülkeme geldiğin zaman Ayetullah Humeyni'nin kabrini ziyaret edip fatiha okuyacaksın haydi bunuda gecelim ne yani elin adamı gelip Atatürkün kabri basında 1 dakika dikilse Atatürkün şanımı artacak veya saygı duruşunda bulunmazsa değerinden bir şeymi kaybedecek bence HAYIR zannedersem Türkiye haricinde hiç bir Ülkede böyle sacma sapan bir uygulama yok
Saygılarımla...

Birol Bey yorumunuz için

Birol Bey yorumunuz için öncelikle teşekkür ederim. Peki ben size şunu sorayım: "Ahmedinejad denilen adam gelip 1 dakika beklese ne kaybedecek?"

Bu ülkenin belirli kuralları vardır ve bu ülkeye geliyorsanız o kurallara uymak zorundasınızdır. Kimse onun boğazına sarılıp bu daveti kabul edeceksin diye dayatmada bulunmadı. Bu kuralları beğenmiyorsa gelmez olur biter. Bu durumdan hoşnut olmadığını da belirtebilir ayrıca; fakat bu durumu günah diye öne sürmek oldukça yakışıksızdır.

Ayrıca bu durum saçma sapan olarak nitelendirilmemeli bana kalırsa. Türkiye dışında olup olmadığı konusuna gelince söylenecek şey basit; onların Mustafa Kemal ATATÜRK'ü olup olmadığını düşündünüz mü?

Ayrıca yok dediğiniz şeyin uygulamaları mevcuttur. Hatırlarsanız Türk yetkililer Rusya'da böyle bir ziyaret gerçekleştirmişlerdi. Hatta Sayın Bülent Arınç orada da kendisini göstermiş "Lenin'i ölü görmek çok güzel" demişti.

Bakın bizim ufak tefek, saçma sapan gördüğümüz bu durumu Amerika'nın The Guardian Gazetesi nasıl yorumluyor: "Türkiye, Ahmedinecad’ın devletin kurucusunu hiçe saymasını önemsiz gösteriyor"

Bir ülkenin suçlanması ya da bir ülkeye saygı gösterilmemesi gerçekten kötü bir şeydir; fakat bir ülkenin evlatlarının kendi geçmişine saygı göstermemesi ondan daha da kötü bir şeydir.

Saygılarımı sunuyorum.

arkadaşlar Ahmedinejad iranda

Arkadaşlar Ahmedinejad'ı İran'da sokak serserisi olarak değerlendirebiliriz. Atatürk'ü de bi sokak sersesirisinin ziyaret etmemesi bu kadar kale alınacak bir konu değil bence.

Biz Ahmedinejad'ı sokak

Biz Ahmedinejad'ı sokak serserisi kabul etsek de etmesek de o İran'ın devlet başkanıdır. Bir ülkenin devlet başkanı başka bir ülkenin vatandaşları tarafından ne kabul edilirse edilsin yine de ülkesinin devlet başkanıdır. Madem öyle, bürokrasinin gereklerini de yerine getirmekle yükümlüdür zatı şahaneleri.

Ortada ciddi manada bir saygısızlık var. Bu saygısızlık İran olunca doğal karşılanabilir belki ama unutmayın bu durum "önemsiz bir ayrıntı" olarak ifade edildi pek muhterem hükümetimiz tarafından! Esas üzerinde durulması gereken nokta budur kanımca.

Diyeceksiniz ki bu da doğal!

Nihayetinde Abdullah Gül, Cumhuriyet'e karşıyken Cumhurbaşkanı oldu. Zaten Başbakan Erdoğan değil miydi Ata'ya saygı duruşunda sap gibi beklemeye gerek yok diyen, diyebilirsiniz.

Aslında siz de haklısınız.

Bunlar doğal da doğal olmayan başka şeyler var.

Tabi anlayana...

Saygılar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.