Apolitik Gençlik

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF

Kim Milyoner Olmak İster adlı yarışma programında Yeditepe Üniversitesi'nde "Siyaset Bilimi" üzerine okuduğunu belirten genç kız, 5. soruya kadar ilerlediği yarışmada, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin başka hangi adla anıldığının sorulduğu soruya Parlamento cevabı yerine "Yüce Divan" cevabını vermesi ve “son kararım” demesi, izleyicileri ve yarışmanın sunucusu Kenan Işık'ı da şaşkına çevirdi.

Burada eğitim sistemi eleştirilebilir, Yeditepe Üniversitesi eleştirilebilir veya yarışmacı eleştirilebilir. Ancak ben bu makalemde hiçbirini eleştirmeyeceğim. Sadece yarışmacının kendini savunduğu o muhteşem politik cevabına yer verip asıl konuma döneceğim.

Ne demiş Siyaset Bilimi okuyup, TBMM’nin diğer adını bilemeyen yarışmacı kendini savunan o muhteşem cevabında;

“Herkes beni konuşmuş. ‘Ayrılsın, Yeditepe’nin adını lekelemesin’ demişler. Bunu söyleyenler o soruyu bilsinler de göreyim. Hem ben siyasetten nefret ediyorum. Gazete okumaya bile bu yıl başladım.”

Aynı zamanda eğitim için değil, sırf “üniversite mezunuyum” demek için üniversite okuyan binlerce gence örnek teşkil eden bu cevabı sizlerle paylaştıktan sonra, asıl konuya dönebilirim;

Bu sitenin sloganı “apolitik kalmayın”… Hani bir musibet, bin nasihattan iyimiş derler ya. İşte bu yarışmacı, apolitik kalmayın sloganının ne kadar önemli olduğunu bize göstermiş oldu. Bu sitenin aslında ne kadar büyük bir misyon üstlendiğinin kanıtı oldu.

Peki gençlerimiz apolitik kalırlarsa sadece yarışma programlarında mı mağdur olurlar?

Hayır…

Eğer gençlerimiz apolitik kalırlarsa, ülkeyi imam hatipliler yönetir.

Eğer gençlerimiz apolitik kalırlarsa, ülkenin başına diktatörün geçtiğini anlamazlar.

Eğer gençlerimiz apolitik kalırlarsa, ülkelerinin tam bağımsız olmadığının farkına varmazlar.

Eğer gençlerimiz apolitik kalırlarsa, eğitim sisteminin ne kadar yetersiz olduğunu yarışma programlarından anlarlar. 

Eğer gençlerimiz apolitik kalırsa, neden tüm siyasetçilerin yurt dışında eğitim gördüklerinin anlamazlar.

Eğer gençlerimiz apolitik kalırsa, medyanın toplumları nasıl yönlendirdiğini, görülmesi gerekenleri değil, gösterilmesi gerekenleri gösterdiklerinin farkında olmazlar.

Ancak tüm bunlara rağmen;

Rektörlerin siyaset ile ilgilenen öğrencileri üniversiteden attırabildikleri bir ülkede, bir üniversite öğrencisini apolitik olmakla suçlamak haksızlık olur.


Ümit MİNEL

umit.minel@politikadergisi.com

Yorumlar

 Ümit bey, gerçekten de çok

 

Ümit bey, gerçekten de çok önemli bir hususa parmak basmışsınız. Evet, genç hanım kızımız, belki de ülkemizin bir açığını, yarışma vesilesiyle bizlere hatırlattı. Aslında bu hanım kızımızı da pek yermek istemiyorum; çünkü, ilk anda bu olaydan haberdar olduğumda, ben, pek fazla tv izlemem, gazetelerden haberdar olunca, epey bir alaya almıştım hanım kızımızı... Fakat, kendisinin açıklamalarını okuyunca, yine Sayın CÜNEYT ÖZDEMİR'İN 5N1K programında, Ee söyleyin bakalım Anayasa Mahkemesi neymiş sorusuna yine öncekine benzer bir cevap verişini izleyince... Duruma bakarak, kızımızı yermekten vazgeçtim. Bir kere, "siyaset bilimi" okuyan bir öğrenci, gazetelerin politik sayfalarını yeni yeni okumaya başlamış... Zaten anladığım kadarıyla bu hanımefendinin siyaset bilimi ile de pek ilgisi yok, zoraki olarak bu bölümü seçmiş gibi... Buradan hareketle, bu cici kızımızın örneğinden hareketle, ülkemizde ciddi mânâda bir kayıtsızlık ve bilinçsizlik olduğu söylenebilir... Hani, biz yurdum insanları "dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanıyoruz" ya... İşte, bu hususta da sanırım, gazete okuma, kitap okuma, ülkede olan-biten gelişmeler, haberler, memleketin dış siyasası, iç siyasası, tüm bu mevzularda gençlerimiz, "yeterince"(!), "istenilen"(!), ve düzey-olgunluk nokta-i nazariyesinden sınıfta kalma durumundalar...

Evet belki zamanında ülkede politikaya ilgi duymak, egemen güçler tarafından "tü kaka" olarak çerçevelenmiş olabilir... Yani, çok fazla "politize" olmak da iyi bir şey değil. Ama Apolitik olmak da işte, böyle kayıtsız ve umarsız profillere neden oluyor. Yazınızdan ötürü, size bir kez daha teşekkür etmek isterim.

Saygılarımla,

Erhan Salman,

31.03.2012,

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.