Devlet; Toplam Akıl

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF

 

 

 

   Burjuva devleti, kamusal bir kurum gibi, genel kurallarla açıklanabilmeli ve uygulanabilir nitelikteki kararlar (herkes için uygulanan) alarak ortaya çıkmalıydı. Burada ifade edilen işlev sadece Althusser’in deyimi ile “zora” ve “ideolojiye” dayalı değil, aynı zamanda aralarındaki “farka” da bağlıydı.. De Brunhoff, 1992:138. Üstlenmiş olduğu tarihsel misyonunu oynarken egemen sınıf “son derece devrimci bir rol oynadı” Marx, Engels, (1994):107. Fakat iktidara geldiği  her yerde kendisinden evvel var olan feodal, ataerkil, romantik ilişkilere son verirken; “İnsafsız bir özgürlüğü, ticaret özgürlüğünü koyarak, dinsel ve siyasal  düşlerle perdelenmiş sömürünün yerine, açık, utanmaz, dolaysız, yalın sömürüyü koydu.” Bu açık, yalın sömürü, kapitalizmin kendi doğası gereği; krizlerini de ardı ardına sıralamaya devam ettirecek görünüyor tıpkı son yaşadığımız küresel kriz gibi.
 
   “Aslında bu günlerde yaşananlar, 1930’lardaki durumdan pek de farklı görünmemektedir. Özellikle Yerelleşme, çok kültürcülük, “cemaatlerin” ağırlığının artması, “öteki” sorununun her zamankinden daha fazla dile getirilir hale gelmesi, farklı grup, kesim, sınıf ya da topluluklar arasındaki çatışma potansiyellerindeki yükselme, hatta ulus-devletin gerileyen gücünü yeniden kazanma çabalarındaki yoğunlaşma, küresel bir çatışma hatta bir yıkımın olma olasılığını da düşündürmektedir” Özel, 2009: 275.
  
   Özel’in de kaygılarını dile getirdiği çerçevede insanoğlu tarihten ders almadıysa ürkütücü bir gelecek kapımızda bizi bekliyor. Avrupa’da krizin etkisi Yunanistan, İrlanda, Almanya, Belçika, İspanya vb. ülkelerde yoğun işsizlik olarak kendini sürdürürken, sosyal hakların budandığı gerçeği de gözler önünde. Orta doğuda yaşanan gündem yeni çatışmaları besleyecek görünüyor. Ve kimi “devlet”ler egemenlerin soylu ütopyası için başkasının türküsünü söylüyor bu “piyasa ütopyası” içinde;
 
   “Erdem zulme karşı silahlanacak ve kısa bir savaş olacak çünkü eski yiğitlik ölmemiştir henüz İtalyanların yüreğinde” Machiavelli, Hükümdar, s.133.
 
   Bu noktada olması muhtemel görünen ve hatta zaman zaman bu olasılığı aşırı derecede kuvvetlendiren gelişmeler karşısında üç maymunu oynamak değilse yapılan, ülkemizde ve hepimiz için belki de “Gabriel Marcel en temel kuralı ortaya koymuştur: Tiyatroda değilsin; yani seyretmekle kalmamalısın.” Bochenski, 2005: 62.
 
   Bu toplum içerisinde yaşayan her birey, yeni savaşlara gebe bir hayat tarzından uzak kalmayı  ve hatta bu toplumu uzak tutmayı bilmelidir. Çünkü “modern devletin, var olan korkular üzerinden beslediği soylu yalanların iyi niyet taşlarıyla örüldüğünü ifade ederken,” Çetin, 2010:439. unutmamamız gereken en önemli konu kendi sivil politik örgütlenmemizin ve algılarımızın bilimsel temelden uzak olduğudur.
 
   Çünkü akılcı politik örgütlenmeden uzak ve piyasa sistemine mahkûm edilmiş bir halkın sömürülmekten başkaca da bir şansı yoktur ve tekrar tekrar bunu tercih edişini ancak şu cümleler açıklayabilir:
 
   “Bir halkın iradesi, tıpkı bir bireyin iradesi gibi, aklın yasalarını yok sayabilir. Akıl yoksunu bir halk, akılcı bir politik örgütlenmeye sahip olamaz.” Marx, 1975: 105.
            Devlet en “akılcı” politik örgütlenmedir; halka hizmet için var ettiğimiz: Ancak “eceli gelince ölecek olan” F.Engels.
 “Aklımıza” sahip çıkalım.
 
 erdinc.aydin@politikadergisi.com
 
Kaynaklar:
Bochenski,J.M. (2005), Felsefece düşünmenin yolları,(Çev:Kurtuluş Dinçer),  Bilim ve sanat.
De Brunhoff, Suzanne (1992), Devlet ve Sermaye, (Çev: Kuvvet Lordoğlu), İmge Kitaevi.
Marx, Karl (1975), “Critique du Droit Politique Hegelien”  (Hegelyen sağ politikanın kritiği), Editions Sociales.
Çetin Halis (2010), Totaliter soylu gelenek, Kadim.
Özel, Hüseyin (2009), Piyasa ütopyası,Bilgesu Yayıncılık.
Marx, Karl - Engels, Friedrich (1994) Komünist Partisi Manifestosu, Dönüşüm Yayınları.
 

Yorumlar

Merhaba, yazınızı ilgiyle

Merhaba, yazınızı ilgiyle okudum. Sizden ricam bu çalışmanın daha kapsamlı bir biçimde bizlere sunulması. Kişisel kaanatim bu haliyle çarpıcı tarafları sunulan bu yazı daha geniş tutulursa daha aydınlatıcı olacaktır.

Dr. Derya Güler Aydın
Hacettepe Üniveristesi
İktisat Bölümü

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.