Pakistan ve Laiklik ?..

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF
Yazar: 
Yamaç Kona

Pakistan ve laiklik kelimelerini yan yana getirmek size çok saçma gelebilir. Ama unutmayın ki rakamlar, istatistikler yalan söylemez.

2002'de Pew adlı bir şirketin yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de din ve devlet işlerinin ayrı olması taraftarı olan yani laik devlet taraftarı olan insan oranı yüzde 73'tü. Bu oran bu kadar şeyler atlatmış bir devlet için “idare eder” şeklinde nitelendirilebilirdi. Ancak bu sene yapılan ankette sonuç çarpıcı, Türkiye'de laiklerin oranı yüzde 55'e geriledi. Ama bundan daha yürek burkanı var. Bizim hep İslami bir devlet olarak bildiğimiz Pakistan'da laiklerin oranı neredeyse bizimkiyle aynı, yüzde 48. Beş sene önceki araştırmada ise yüzde 33'tü. Yani yüzde 15'lik bir artış var. Bu herşeyi ortaya koyuyor. AKP'nin başarılı olduğunu ve Bush'un Amerika'da ellerini sıvazladığını anlayabiliyoruz bu araştırmadan.

Peki Pakistan'da nasıl oldu? Laikler nasıl arttı? Nasıl böyle dini baskının olduğu bir devlette laikler arttı? Yoksa bu, halkın tepkisi mi, halkın yeni bir arayışı mı? Bazen soruların içinden kelimeler çekip çıkarılabilir. Cevap sorunun içinde gizli. Bu halkın haykırışı, bu bastırmadan dolayı var olan potansiyel enerjinin açığa çıkışı.

Bu halkın tepki verebildiğini gösterir. Farkındalığını gösterir. Peki sizce bu ayaklanmanın bizde gerçekleşmesi mümkün mü? Apolitikleşme nedeniyle hayır. Apolitikleştirme sürecinden bir yazımda bahsetmiştim.

Artık insanlar yaşamanın derdinde, neyle veya nasıl yaşamanın değil sadece yaşamanın derdinde. Bazıları için Taksim'e, Beyoğlu'na, Nişantaşı'na bomba düşmemesi yeterli. Ya da çok daha farklı kesimi var. Günlük bir ekmekle geçinenler var. İşte orta sınıfı kaldırmanın amacı buydu. Ne kadar aşırı olursa o kadar hassas ne kadar hassas olursa kandırması o kadar kolay. Sonuçta AKP'nin yaptığı hiçbir şey boş değil. Her hareketin sonucu ve her sonucunda bir eksisi var; bize göre...

İçeride tüm bunlar olurken, Güneydoğu'da güvenlik bölgesi genişletildi, 9 Aralık'a kadar. Unutmayın ki Türk ihtilalinde (Kurtuluş Savaşı) diğer ihtilallerden farklı olarak inkılapların ve otoritenin yıkılması amacının yanı sıra bağımsızlık savaşı da veriliyordu. Ama unutmayın ki tüm Türk halkı el ele verip bu güçlüklere birlikte göğüs germişti. Peki ya şimdi? Şimdi içimizdeki düşmanlar halkı arkasına almaya uğraşıyor. Hem bu sistemde halkın desteği olmadan başta kalamaz hem de bir ihtilal, ayaklanma girişimiyle uğraşamaz.

Belki şu ana kadarki yazılarımda sizin gözünüzde büründüğüm rol “felaket tellallığı” ama siz aksine Türkiye'de iyi şeyler oluyor diyebilir misiniz?..

Türkiye'de hiç iyi şeyler olmuyor. İnanılmaz oyunlar oynanıyor; Kıbrıs, Boğazlar, Rusya için sıcak denizlere ulaşma, Kürtler, Ermenistan ve Yunanistan sorunları, petrol ve su. Bazıları gelecek için ama hepsi Türkiye'nin içinde bulunduğu ve mutlaka bulunacağı tehlikeler.

Avrupa temkinli, aynı hezimeti tekrar yaşayamaz...

Yamaç KONA

iletisim@politikadergisi.com

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.