Erbakan’ın Haziran 2011 Seçim Stratejisi Neydi ?

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF
Yazar: 
b.buyukakin
Yazının Yazıldığı Tarih: 
27.02.2011

Prof. Dr. Necmettin Erbakan TC siyasalında kendine özgü söylem ve uygulamaları ile kâh iktidarda kâh muhalefette de bulunmuş, yargılanmış, hüküm giymiş, affa uğramış, yeniden siyaset sahnesine dönmüş bir parlamenterdi. Ülkeye katkı ve zararlarının değerlendirilmesi elbet bu günden yarına TC’nin siyasi tarihi içinde tartışılmaya devam edilecek.

 
85 yaşına bakmadan, kendi rahle-i tedrisatından geçen RTE ve AKP iktidarına karşı muhalif mücadele cephesi açan Erbakan’ın çok önemsediği Haziran 2011 seçimlerine ilişkin stratejisi neydi?
 
Mecliste 4. parti
Erbakan’a % 10 seçim barajı nedeni ile TBMM ne girme şansı olmayan AKP dışında merkez muhafazakâr sağ ile güç birliğine girişmek ve bu oyları toparlayarak Meclise AKP, CHP, MHP dışında “dördüncü bir parti” olarak girmeyi tasarlanmakta idi.
 
Bu gün Erbakan’ın Demokrat Parti içinde yeni bir yapılanmaya yönelik kendisine haber yolladığını dillendiren Çiller, Erbakan’ın “Demokrat Parti içinde bir araya gelir miyiz?’ görüşmenin detaylarını açıklamadı.(1)
 
Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan ile yaptığı görüşmenin ardından 3 Eylül 2010 da 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i ziyaret etmişti. Bu görüşmeler, Erbakan’ın, SP Genel Başkanı seçilmesinin ardından ittifaka yönelik arayışlar yeniden gündeme gelmişti.

 
Demokrat Parti kaynakları; “Eğer Cindoruk ile Erbakan anlaşma sağlayabilirse ittifakın çatısı kurulmuş olur. Şener de yer alır. Yurt Partisi lideri Sadettin Tantan’a, Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Cem Toker’e, Hak ve Eşitlik partisi Genel Başkanı Osman Pamukoğlu’na da çağrı yapılır. Merkez sağ, milliyetçi ve muhafazakâr kesim içinden Sadi Somuncuoğlu, İlhan Kesici, Mustafa Özbek gibi bazı isimler de bu ittifak listesinden aday gösterilebilir. İttifak, DP çatısı altında yapılır ve diğer partilerin adayları DP listesinden seçime girerler.” (2) açıklamalarında bulunmuştu.
 
Seçim öncesi olası ittifaklar konusunda, “Ülkemiz, milletimiz için gereken ne ise hepimiz onu seve seve yerine getiririz.” diyen Erbakan 03.Kasım.2010 Abdullatif Şener ile tekrar bir araya gelmişti. (3)

25 Kasım 2010’da ise BBP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Topçu ile buluşan Erbakan iki partiyi ”kardeş” olarak nitelendirerek, görüşmelerinde Türkiye ve dünya gündemine ilişkin konuların değerlendirdiklerini bildirmişti. (4)
Bir dönem koalisyon ortağı olduğu Ecevit gibi tedavi için gittiği Özel Hastane de şifa bulamadı! 27 Şubat 2011 de vefat ederek Siyaset Sahnesinden ayrıldı.
Erbakan’ın 2011 Seçim Projesinin Önemi
Erbakan’ın seçim projesi çok önemlidir. Meclise AKP, CHP, MHP ve bağımsız olarak girecek BDP dışından 4 üncü bir partinin % 10 barajını geçerek girmesi halinde AKP’nin “Tek Başına Hükümet” kurma olasılığı bitecektir.
 
AKP’nin tek başına hükümet kuramaması tüm anti demokratik uygulamaların, yolsuzlukların sorgulanabilmesi olanak sağlayacaktır. Ayrıca dokunulmazlıkların kaldırılarak TBMM de yargı dosyaları bekleyen başta Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül olmak üzere diğer vekil ve şahsiyetlere yargı süreci açılacaktır.
Muhafazakâr merkez sağdaki liderlerin kişisel var oluşları ve siyasal söylemlerini demokratik yoldan TBMM ne taşımalarının tek yolu, “Kamburlarını bir kenara bırakıp.” seçime sağda tek bir pati ve tek bir ortak liste ile girmeleridir.
Bu kendileri için de, ekmeğini yedikleri suyunu içtikleri TC için de son şanstır. Umarız AKP ve MHP dışındaki “Muhafazar Sağ” bunu görür.
 
 

B. BÜYÜKAKIN

Kaynakça

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.