İnternete Sansür

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF
Yazar: 
İsmail Göncüoğlu
Yazının Yazıldığı Tarih: 
17.03.2010

 

Özgürlükleri öne çıkardığını söyleyen hükümet, uygulamada verdiği sözü yerine getirmediği sürece inandırıcılığını kaybediyor. İnternet yasağını getiren yasada iki yıldır gerekli düzenleme yapılmadığı için evrensel toplu iletişim platformları Türk yazarlara / okurlara kapatılarak fayda yerine zarar veriliyor.
 
Bu yüzden bireye düşen/sivil toplum örgütlerine düşen görev, sesini duyurmasıdır. Bizim vatandaşlık görevimizi tam yerine getirmez, "nasılsa faydası olmaz" yaklaşımıyla suskun kalırsak, değişim istemeye hakkımız kalmaz.

 
Önerim konuya hassas olan tüm internet kullanıcılarının aşağıdaki benzeri şikayet ve taleplerini hükümete / Örnek : ALO 155 / Başbakanlık BİLMER /
 
 
Sayın İlgili,
 
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından yürütülmekte olan 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” ve 30/11/2007 tarihli 26716 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" çerçevesinde
 
 
gibi evrensel olarak milyonlarca kişi tarafından kullanılan iletişim platformlarına erişim, sadece 3-5 kanuna aykırı girişim yüzünden, mahkeme tarafından KOMPLE ALAN ADI üzerinden engellenmektedir.
 
Bu konuda ülkemizde 2 yıldır süregelen tüm eleştirilere rağmen, TİB tarafından, kanun hükümleri ve mahkemeler referans gösterilerek, yetki alanı dışında olduğu gerekçesiyle çözüm üretilememektedir.
 
Dolayısıyla, ilgi kanunun veya yönetmeliğin 15. maddesinde değişiklik yapılarak mahkeme ve TİB tarafından "özellikle yurtdışı internet paylaşım platformlarında rastlanan, suç sayılan yayının SADECE ALT ALAN ADI engellenmesi ve/ veya suç işlemeyen alanın engellenemeyeceği, diğer internet karşı tedbirlerin uygulanması " sistemi uygulamaya konulmalıdır.
 
Bu sayede hem ülkemizdeki demokratik açılımlara karşı tez üreten muhaliflerin haklı olarak gündeme getirdikleri iletişim özgürlüğü ve antidemokratik bir uygulama olan toplu sansüre son verilmesi, hem de özellikle yurtdışı internet platformlarında Türkiye aleyhine olabilecek haksız yayınlara doğru ve bilimsel cevaplar üreterek önyargının kırılmasını mümkün kılacaktır.
 
 

iletisim@politikadergisi.com

 

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.