Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir!
- "Kimseye Etmem Şikayet Ağlarım Ben Halime..."
- Ünzile
- Türk'ün Türkçe ile İmtihanı
- Baştaki El
- "Erzurum’dan Çevirmişler Yolumu" / Cumhurum, Sen Rahat Uyu (!)
- Sağdan Çarklı Havariliğin Son Perdesi
- Askere Cami Duvarı Muamelesi!
- Referandum Hikâye, AKP’nin Kendini Kurtarma Operasyonu Şahane
- AKP’nin Dramatik Harekât Oyunu
- Normalleşiyoruz (!)
- Bir Metin Cevabım Var
- İşsizliğe Pembe Çözüm
- GDO’ya Hayır Sokak Eylemi Çığ Gibi Büyüyor
- TSK’nın Sabır Taşı
- Soykırım Gündemi Soytarılık
Sykes-Picot'un Yansımaları



Osmanlı devletinin Ortadoğu toprakları, İngiliz hükümeti adına Mark Sykes ve Fransız hükümeti adına Georges Picot tarafından imzalanan 16 Mayıs 1916'da gizli bir antlaşma ile paylaşılmıştır. Rusya'nın istediği bölgelere dokunulmamış ve Rusya iç savaş halinde olduğundan, antlaşmadan haberdar edilmiştir.Burad
Sykes-Picot Antlaşması,İngil
Ortadoğu'da Osmanlı toprakları üzerinde Sykes-Picot Antlaşmasında kurulan tüm devletler, İngiliz ve Fransız yönetiminde 1946 yılına kadar varlıklarını manda olarak sürdürmüşlerdir. Sömürgeler birbiri ardına bağımsızlıkların
Sykes Picot Antlaşması'na göre Filistin ve oradaki topraklar uluslararası statü verilmesi Birinci Kriz evresinde İsrail devletinin kurulmasının ilk adımıydı.Birinci Kriz evresinde 14 Mayıs 1948'de İsrail kurulmuş ve BM Filistin topraklarının Arap ve Yahudi devletleri olarak taksim edilmesi ve Kudüs'ün BM yönetimine devredilmesine karar vermiştir.
İran'daki "Petrol Krizleri Sorunu"nda İngiltere ve ABD, İran'ın Abadan refinerisini millileştirme kararını engellemek adına ülkede yönetime kendi istedikleri Şah Rıza Pehlevi'yi getirmişleridr. Sykes Picot Antlaşması'nda ise burayı İngiltere almıştır. Her iki durumda da İran'da tam bir bağımsızlıktan söz edilemez. Benzer bir durum Assuan Barajı'nın inşatı için Süveyş Kanalı'nı devletleştirme kararı alan Mısır'da da yaşanmıştır. İngiltere, Fransa ve İsrail işbirliği yapmış ancak ABD ve SSCB ortak müdahale yaparak bu devletleri Mısır'dan ve Ortadoğu'dan çıkarmışlardır. Sykes Picot'ta İngiltere ve Fransa'nın yerlerini,Soğuk Savaş sonrası ABD ve SSCB almıştır.
Sykes Picot antlaşmasında İngiltere, Fransa ve Rusya'nın ortaklığı Soğuk Savaş boyunca SSCB ve Batı'nın ortaklığında da devam etmiştir. Sovyet Devrimi nedeniyle Sykes Picot'ta çekilmek zorunda kalmış olsa da, burada amaçları üçüncü dünya savaşının çıkmasını önlemekti.
Merve Gülçin GÜLEÇ
Galatasaray Üniversitesi
Uluslararası İlişkiler Bölümü Yüksek Lisans
Yorumlar
Yeni yorum gönder