Haziran 2008

Slogan

Yazar: 
Mustafa Mehmet KAKI

 

   Slogan, sözlük anlamı olarak, “bir düşünceyi kolay hatırlanıp tekrarlanabilir bir biçimde ifade eden kısa, çarpıcı söz”dür. Grupların veya kurumların genel amaçlarını aktarma niteliği taşıyan bu sözler, ülkemizde sola atfedilen bir kavram olsa da her türden grubun ister istemez kullandığı bir araçtır.

İnsanlığın Teminatı ABD

Yazar: 
Erdal ALTUN

 

SSGSS: Ekim'de Sinemalarda

Yazar: 
Ceren YALDIZ

 

   30 Nisan’a kadar bir telaştır gidiyordu; sosyal güvenlik kurumlarının kapı önlerinde bitmek bilmeyen uzun kuyruklar, toplumun her kesimini saran bir emeklilik endişesi. Peki, niye bu endişe? Tüm çocuklar ücretsiz tedavi olacakmış, tüm sosyal güvenlik kurumları birleşecekmiş ve herkese "eşit" sağlık hizmeti verilecekmiş...

Habermas ve İdeoloji Olarak Teknik ve Bilim

Yazar: 
Asaf Şimşek

 

   Jurgen Habermas, “İdeoloji Olarak Teknik ve Bilim” adlı yapıtında sosyal değişmeyle ilgili çözümlemeler yaptı. Bu çözümlemelerinde Max Weber, Karl Marx, Marcuse gibi sosyologların görüşlerinden yola çıkarak deneysel ve sistemli görüşler ortaya koymuştur.

Misak-ı İktisadi ya da Atatürk'ün Hayallerine Ne Oldu?

Yazar: 
Miraç ÇEVEN

 

   Mustafa Kemal Atatürk, İzmir İktisat Kongresi’ndeki konuşmasında şunları söylemişti: <?xml:namespace prefix = o />

   “Hâkimiyet-i milliye, hâkimiyet-i iktisadiye ile sağlamlaştırılmalıdır. Siyasi ve askeri zafer ne kadar büyük olursa olsun, iktisadi zaferlerle sağlamlaştırılmazsa elde edilen netice kalıcı olamaz.

Avrasya Doğalgaz Savaşları ve Türkiye -1-

Yazar: 
Bilgin Türk

 

   8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal: “Benim memurum işini bilir.”

   9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel: “Dün dündür, bugün bugündür.”

Hırsızın Hiç mi Suçu Yok?

 

   Çok partili sisteme geçişin ulusal dinamiklerle değil dış baskılarla gerçekleştiği ülkemizde, demokrasi hep yaralı olmuştur; darbe olsa da, olmasa da… Bu sancılı süreçlerde bir de hukuk sınırları zorlanarak, antidemokratik uygulamalara gidilerek omurgasız bir demokrasi oluşturulmaya çalışılırsa işte o zaman hepten yanmışız demektir.

   Bunlara neden girdim? 27 Mayıs’ı eğer dramatik bir sahne olarak algılamayacaksak, arka planını göreceksek bunların hepsini hesaba katmamız gerekir.

Araba

Yazar: 
Özgür Pınar IŞIK

 

    Art arda gelen benzin zamlarıyla ve benzini en pahalı alan dünya vatandaşlarından biri olmanın verdiği ayrıcalıkla, öyle bir önsezi geliştirdim ki benzin ya da zam kelimelerini, televizyon açık olmasa da hissedebiliyor, nerede ve ne durumda olursam olayım sancılı bir bel ağrısıyla ayağa fırlayıp, televizyon kumandasını alıp kanalları dolaşmaya başlıyorum.<?xml:namespace prefix = o />

   Öyle bir sancı ki bu, ge

Türkiye Tarihi'ne Kısa Bir Tur -2-

Yazar: 
Burak İNAN

 

   Efendim, kaldığımız yerden devam edelim; geçen sayımızda Türkiye tarihinde geziyorken, 28 Şubat sonrası süreçte kalmıştık.

Politika Dergisi Sayı 4