Mart 2012

Demokrasi Denen Çarşaf

Özellikle son elli yıldır geleneksel kavramlar da değişti. Artık öyle bir zamanda yaşıyoruz ki insanlar en kesin ve güvenilir bildiği kavramlardan dahi şüphe eder oldular. Dünyanın iki kutupluluktan çıkıp tek kutuplu hale dönüşmesi ile başlayan üçüncü dünya savaşı süreci ile birlikte demokrasi en etkili silahlardan birine dönüştürüldü.

CHP Tüzüğündeki “Sosyal Demokrasi” Değerleri

Yazar: 
Mehmet ÇAĞIRICI
Yazının Yazıldığı Tarih: 
24.02.2012

24. Şubat 2012 tarihli gazetelerde, CHP’nin yeni tüzüğünün 2. Maddesinde yer alan  “Sosyal Demokrasi” değerlerinin oluşmasına referans olarak “Kurtuluş Savaşı” kavramının ekleneceği haberi verilmektedir. 

Konu yine “Sosyal Demokrasi ”den açılmışken biz de tartışmamıza devam edelim.

BM’nin Yeni Taktiği

BM Genel Sekreteri müzakerelerin gidişatına yönelik yeni bir stratejiyi uygulamaya koymuş gibi gözüküyor.

Son haftalardaki gelişmeler, müzakereler açısından ilginç gelişmeler gösteriyor.

CHP Bölünüyor mu?

Kurultayı izlerken gerçekten de bu düşünce kafamda dolaşıp durdu. Türk siyasi tarihi büyük umutlarla bölünmüş, açılmış, kısa sürede yok olmuş birçok parti ismi ile doludur. CHP ise Türkiye’nin ilk partisidir ve kurucusu Mustafa Kemal’dir. Bu itibarla onun yeri siyasi hayatımızda bir başkadır.

BM'nin Hakemliği

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’ın geçen hafta sonunda KKTC’de oynadığı oyunun altından “Hakemlik” çıktı.

Zaten belliydi bu davranışın altında bir çapanoğlu olduğu.

Rumların uzlaşmaz tutumu nedeni ile müzakerelerin artık çözüm yolundan çıktığı kesin.

1 Temmuz Milat mı Olacak?

Bu bahsettiğim 1 Temmuz, adaşı “Kabotaj Bayramı” benzeri gerçek bir milat olacak gibi gözüküyor Kıbrıslı Türkler için.

Osmanlı Devleti'nin kapitülâsyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı Lozan Barış Antlaşması'yla 1923 yılında kaldırıldı ve TBMM’nin 20 Nisan 1926 tarihinde kabul ettiği Kabotaj Kanunu da 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi.

Ya Ayrışıp Yok Olacağız ya da Birleşip Kurtulacağız…

Kendine özgü bir “Egeli” kültürü var mıdır?

Vardır.

Peki ya Orta Anadolu, Trakya, Karadeniz, Doğu ve Akdeniz kültürü?..

Vardır.

Rumların Karpaz Çıkarması

Karpaz Burnu'nun en ucundaki tarihi Apostolos Andreas Manastırı, gerek Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi, gerekse de Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından bu güne değin hep bölgeye girebilmek için bir bahane kapısı olarak kullanılmaya çalışıldı.

Metin Oktay

Yazar: 
Dr. Gökhan Cebeci

Dünyanın büyük bir kısmında en sevilen spordur futbol. Kimi zaman devletler arası sorunlar hatta savaşlar bile çıkmasına neden olabilecek kadar tutku ile bağlı olunan futbolun ülkemizdeki anlamı da yeryüzündeki çoğu ülkeden farksızdır.

Böylesine sevilen futbolun her döneme ilişkin kahramanları vardır.

1. Dünya Savaşı'na Bakarak, 3. Dünya Savaşı'nı Görmek

Tam 100 yıl önce, 1912 yılında Alman Kayzer Deniz Kuvvetleri'nin Akdeniz görevi için yalnız koramiral Wilhelm Souchon kumandası altındaki Goeben ve Breslau adlı gemileri Akdeniz'de bulunuyordu. Herhangi bir savaş halinde filonun görevi Cezayir'den Fransız sömürge askerlerini taşıyan gemilerini engellemekti.