“Kıbrıs’ın Dünü, Bugünü, Yarını” konferansı

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF

Ata  Atun Erbakan Vakfı’nın düzenlediği “Kıbrıs’ın Dünü, Bugünü, Yarını” konferansında

Erbakan Vakfı’nın düzenlediği“Kıbrıs’ın dünü, bugünü, yarını” konferansına katılan Atun, Erbakan’ın Barış Harekatında gösterdiği kararlılığın Kıbrıs Türklerine bir devlet kazandırdığını söyledi

“O’nun sayesinde devletimiz var”
Yurdagül BEYOĞLU


Cumhurbaşkanlığı Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Ata Atun, 1974 yılında Adada yaşanan kıyımın, Türk varlığının tehlike altında olmasının ve tek taraflı ilhak (Enosis) kararının, dönemin Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı büyük endişeye düşürdüğünü belirtti. Çıkartma karının alınmasında Erbakan’ın büyük payı olduğunu ifade eden Atun, “O’nun sayesinde şimdi hayattayız. O’nun sayesinde ata topraklarımızda bir devlet kurduk ve yaşamımızı onurla sürdürüyoruz” dedi.

Erbakan Vakfı Ankara Ramada Otel’de, "Kıbrıs: Dünü, Bugünü, Yarını" sempozyumu düzenledi. Recai Kutan'ın moderatörlüğündeki sempozyuma, Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş, bağımsız milletvekili Zorlu Töre, Cumhurbaşkanlığı Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ata Atun’un yanı sıra milletvekilleri ve akademisyenler katıldı.

ATUN, ERBAKAN’IN KIBRIS TÜRKÜNE SAĞLADIĞI KAZANIMLARI ANLATTI

Sempozyumda konuşan Cumhurbaşkanlığı Danışma Kurulu Üyesi Ata Atun, 20 Temmuz Barış Harekatı döneminde Başbakan Yardımcısı olan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın Kıbrıs Türkü için yaptığı yararlılıkları anlattığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “15 Temmuz 1974 günü Kıbrıs’ta Yunanistan’dan gelen subaylar tarafından gerçekleştirilen darbe, Türkiye Cumhuriyetini 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası,  Kuruluş Anlaşması,  Garantiler ve İttifak Anlaşması içeriğince Garantör devlet olarak tek başına veya diğer garantör devletlerle birlikte,  bozulan statüyü yerine koymak için müdahale etmek zorunda bırakmıştır. Kıbrıs’ta bu olaylar gerçekleşirken Türkiye’de Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Erbakan başkanlığında 26 Ocak 1974 günü CHP ve MSP arasında koalisyon hükümeti olarak kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin 37'inci Hükümeti görev başındaydı.”

“ENDİŞEYE DÜŞTÜLER”

Adada yaşanan kıyımın, Türk varlığının tehlike altında olmasının ve tek taraflı ilhak (Enosis) kararından sonra Türkiye’nin Kıbrıs adası üzerindeki haklarının tümünü kaybedecek olmasının, başta Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Erbakan olmak üzere Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Semih Sancar’ı ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Kemal Kayacan’ı büyük endişeye düşürdüğünü belirten Atun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ERBAKAN TALİMAT VERDİ”

“Başbakan Bülent Ecevit’in  İngiltere Dışişleri Bakanı James Callaghan ile görüşmek üzere Esenboğa havaalanından ayrılması ile mevcut yasaya ve koalisyon mutabakatına göre fiilen Başbakan görevini üstelenen Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Erbakan,  Esenboğa havaalanında Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Semih Sancar ve diğer ilgili yetkililerle bir görüşme yaparak Türk ordusunun gerçek durumu hakkında bilgi alır ve harekata hazırlık talimatını verir.

 

“ONUN SAYESİNDE DEVLET KURDUK”

 Kararını resmileştirmek için de Milli Güvenlik Kurulu MSP lideri ve Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Erbakan başkanlığında toplantıya çağrılarak askeri müdahale kararı alınır.  MSP lideri ile CHP Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Maliye Bakanı Deniz Baykal ve her iki partinin üst kademe yöneticileri toplanarak TBMM’nin yanıltma ve askeri strateji uygulaması olarak olağanüstü toplantısının Cumartesi gününe ertelenmesi kararının alırlar. Nur içinde yatsın, mekanı cennet olsun. O’nun sayesinde şimdi hayattayız. O’nun sayesinde ata topraklarımızda bir devlet kurduk ve yaşamımızı onurla sürdürüyoruz.”

“RAUF DENKTAŞ FİKİRLİ BİR DEVLET ADAMIYDI”
Fatih Erbakan da yaptığı kapanış konuşmasında Rauf Denktaş'ın "Kıbrıs Girit olmasın" diye seslenen dirayetli, ferasetli bir devlet adamı olduğunu belirterek, milli ve manevi değerlerimizi korursak o değerler de bizi koruyacaktır" sözünü hatırlattı. Kıbrıs'ın geçirdiği tarihsel ve politik süreçlere değinen Erbakan, daha sonra KKTC ile Türkiye'nin politikasını değerlendirdi.
 

 

Prof. Dr. Ata ATUN

ata.atun@politikadergisi.com

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.