Falanca Fakülte Filanca Bölüm Ama İKİNCİ ÖĞRETİM

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF

Resmi Gazetede yayımlanan kanun ile artık üniversitelerin, normal öğretim ve Açıköğretim öğrencilerinden harç alımı kaldırıldı. İyi bir şey mi? İyi bir şey ancak yetersiz. Normal öğretimden daha fazla öğrencinin ikinci öğretimde okuduğu gerçeği göz önündeyken, birinci öğretim harçlarını kaldırmak; üstelik bunu harçlar kalktı diye haberleştirmek insan aklına hakarettir.

Bir ikinci öğretim eğitimi almış öğrenci olarak bu durumu kabul etmem mümkün değil. Zira üniversitelerin ellerini ovuşturarak karşıladığı ikinci öğretim öğrencilerinin sömürülmesi mantıksızlık örneğidir.

İkinci öğretim öğrencisi, derse akşam gider doğru. Düşük puanla üniversiteye girer doğru. Peki yanlış olanlar neler?

1.İkinci öğretim öğrencisi katkı payı almaz. O dönemlik 500 lirayı ondan mutlaka alırlar.

2.İkinci öğretim öğrencisi kadınlar, ders çıkışları 22-23’ü bulduğunda taciz, gasp gibi olaylarla karşılaşabilmektedir. Bir çok üniversitede öğrenci yerleşkeleri civarının aydınlatması düşüktür.

3.İkinci öğretim öğrencisi ilk senesinde yurtta kalıyorsa, sabah kahvaltısı yapamaz, akşamları sıcak yemek yiyemez. Aileleri iyi beslendiğini sanır oysa bu yalandır.

4.Okul programları ikinci öğretimde sürekli aksar, tamamen aktarım imkansızdır.

5. Normal öğretime sabah 8 de anlattığı dersi, akşam saat 8 de tekrar anlatmak zorunda kalan akademisyenin fiziksel olarak da mental olarak da performansı düşer. Buna rağmen, hocalara ikinci öğretimde girdiği ders ücreti iki katı verilir.

6. Üniversitelerde yeterli sayıda akademisyen olmadığı için, aynı akademisyeni 12 saat derse sokmak zorunda kalırsınız ki bu akademisyenin bilimsel çalışma yapması tam bir mucizedir.

Şimdi bu kadar yanlış varken, ikinci öğretimin harçlarını kaldırmadan; yalnızca normal öğretim harçlarını kaldırmak insaf ölçüsünde nerede değerlendirilecektir? En çok parayı verdikleri doğru da peki verdiğiniz eğitim; verilen parayı karşılıyor mu? Karşılıyorsa, üniversite mezunu işsiz sayısındaki bu yüksek oran neyin nesidir?

Her mahalleye üniversite açmaya kadar giden yüksek öğretim politikasının mantığı nedir?

İkinci öğretimlerin harçlarına dair bir düzenleme olmadığı takdirde bu karar, eşitlik ilkesine düpedüz aykırılık taşır. Ülke mahkemelerinden dönmese bile, vicdan mahkemelerinde ömür boyu tutuklu kalınacak bir karar niteliğine bürünür.

Ek olarak belirtmek gerektiğimiz bir husus da, 1.1 milyar dolarlık bir bütçe yükü olacak bu harç kaldırmanın bedelini kim ödeyecektir?

Ve tabii ki Parasız eğitim istiyoruz diyen öğrenciler neden tutukludur?

İkinci öğretimler, eğitim sisteminin zencileri değildir!

Barınma, yeme- içme gibi temel sorunları çözülmeyen öğrenciler; her akşam makarna yiyip, 550 lira kira ödemek zorunda kalıyorsa; neyinle öğünüyor, nasıl çalışıyor, neyine güveniyorsun diye birileri çıkıp mutlaka sorar!

 

İlker EKİCİ

ilker.ekici@politikadergisi.com

 

 

 

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.