Güneş Baskı Teknikleri ve Bursa’da Bir Sergi

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF
Yazar: 
Timur Veysel Doğruok

    Timur Veysel DOĞRUOK

 

      Geçtiğimiz günlerde, Bursa’nın güzide kafesi Gren Kafe’de önemli bir sanat etkinliği gerçekleşmiştir. Fotoğraf Kafe konsepti ile hizmet veren mekânda; fotoğraf sanatı ile ilgili farklı ve alışılmışın dışında bir görsel sunan “Güneş Baskı” tekniği ile uygulanmış fotoğraflar kullanılmış olup, bir sergi açılmıştır.

   Konuklarını, periyodik aralıklarla değişen fotoğraflarla karşılayan kafe, son sergisini Güneş Baskı fotoğraflar ile beğenimize sunmuştur. Bunun için “atölye ve eğitim de” hazırlanmış olup katılımcıların çalışmaları sergiye sunulmuştur.

   Peki, nedir Güneş baskı? En önemli özelliği, gün ışığında uygulanan bir baskı tekniği olmasıdır. Fotoğrafın farklı kimyasallar kullanılarak görsel zenginliğinin arttırılmasına yönelik olan güneş baskı, 19.yy’ın ortalarından 20.yy’ın başlarına kadar çok sık biçimde kullanılmıştır.

   İlgili sergi çalışmaları; Cenap SARYAL eğitiminde gerçekleştirilmiştir. Gren Kafe’nin hazırlamış olduğu Güneş Baskı Atölyesi tanıtım broşüründe, dünya üzerinde kullanılan pek çok güneş baskı tekniğinden, çok kullanılan 3 tanesi ile ilgili bilgiler mevcuttur.

   Bahsi geçen 3 teknik; Cyanotype, Van Dyck ve Gum Bichromat Teknikleridir.

   Cyanotype: Sıradan bir suluboya kâğıdının gün ışığına duyarlı hale getirilmesi için potasyum ferri siyanür ve fer amonyum sitrat bileşimi kullanılır. Bu uygulama sonucunda fotoğraf mavi ve tonlarına bürünür. Fotoğraf, güneşte pozlandıktan ve soğuk suda bekletildikten sonra bu rengi almaktadır.

   Van Dyck: Anthony Van Dyck, Antwerp’li ünlü bir ressamdır. Kahverengi ve sarı tonlarına ağırlık verdiği bilinen bir ressam olan Van Dyck’ten esinlenerek güneş baskı tekniklerinden birine “Van Dyck” ismi verilmiştir. Çünkü bu teknikte fotoğraflar, kahverengi tonlarında bir görsel sunmaktadır. Bu yöntemde kullanılan kimyasallar ise; Gümüş nitrat, fer amonyum sitrat ve tartarik asit karışımıdır.

   …ve ilgili tanıtım broşüründe son teknik olarak “Gum Bichromat” tekniği verilmiştir. Daha çok resme yakın bir görsel sunan teknikte; kimyasallara ilave olarak guaj boyanın da isteğe bağlı kullanılabilme şansı vardır. Bu teknikte kullanılan kimyasallar ise potasyum dichromat çözeltisi ve arapzamkı olarak belirtilmiştir.

   İlgili fotoğraflardan örneklerde siz değerli okurlara sunulmuştur. Keyifli seyirler…

Timur.Dogruok@PolitikaDergisi.com

 

 

 

[Bu yazı, Politika Dergisi Sayı 16’da yer almıştır. Tüm fazladan özellikleri ile özgün sayıyı indirmenizi öneririz. Sayı 16’yı indirmek için buraya tıklayınız. ]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

İlgili Çalışma Örnekleri

Değerli İlgililer;

Güneş Baskı çalışmalarından örnekler Politika Dergisi 16. sayı 76. sayfada bulunabilmektedir.

Bilgilerinize,

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.