Hristofyas'ın Son Manevrası

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF

Müzakerelerin gidişatı, Mari Deniz Üssündeki patlama, Kilisenin “Türklere Taviz veriliyor” diye sesini yükseltmesi ve DIKO-EDEK-EVROKO-EKOLOGLAR’ın Hristofyas’a karşı birleşip bir cephe oluşturması, Hristofyas’ın ve AKEL iktidarının ömrünün Şubat 2013’de sonlanacağı görüntüsünü (daha şimdiden) vermeye başladı.

Rum Komünist Partisi AKEL, 1926’da kurulmasına ve 14 Nisan 1941’de tekrar siyasi hayata girmesine rağmen 2008 yılına kadar hiç Cumhurbaşkanlığına oynamadı. Mecliste de Papadopulos dönemine kadar hep “Ana Muhalefet” partisi görünümünde siyasi hayatını sürdürdü.

2008 yılında ilk kez hem Mecliste en büyük parti olarak kurduğu koalisyon ile hem de Genel Sekreter Hristofyas’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi ile mutlak iktidarı yakaladı ancak geçen yıllar içinde, Rumların yerel deyimi ile “Diplo Porti” yani “İki kapılı” sözleri ile tanımladıkları bu “Salt iktidar” fırsatını yüzüne gözüne bulaştırdı Rum Komünist Partisi AKEL.

Hristofyas’ın 2013 Şubatında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tekrar Cumhurbaşkanı seçilmesi tam bir hayal. Hayalden de öte Kaf Dağının arkasında.

Hristofyas şimdi bu Kaf Dağını aşarak öbür tarafa geçmek için elden geleni yapmaya başladı.

İlk işi Kabineyi değiştirmek oldu, sanki ecele bir faydası olacakmış gibi.

Mecliste Siyasi temsiliyeti olmayan EDİ’nin (Birleşik Demokratlar) başkanı Praksula Antoniadu’yu Bakanlar Kuruluna atayarak DIKO’nu Koalisyonu terk etmesi ile boşalan yerleri göstermelik olarak doldurmaya çalıştı, “Siz ayrılırsanız benim başka ortaklarım var” havası ile.

EDİ’nin oy oranı yüzde 1’in bile altında olduğundan Bayan Praksula’nın -çok dürüst ve çalışkan biri olmasına rağmen- koalisyona rakamsal olarak siyasi katkısı hiç olamadı.

Hristofyas, Şubat 2013 seçimlerine yönelik olarak Rum Bakanlar Kurulunda yaptığı değişiklikle, Güney Lefkoşa Belediye Başkanlığı seçimini kaybeden Eleni Mavru’yu kabineye aldı. Vefa mı galebe çaldı yoksa Güney Lefkoşa’daki sol ve kararsız oyları Mavru’yu kullanarak kendisine yöneltmek için mi yaptı, zaman bunu gösterecek.

Her ne kadar Ana Muhalefet partisi Şubat 2013’de yapılacak Rum Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Parti genel Başkanı Nikos Anastasiades’i Genel Kurulda yüzde 86.7 gibi büyük bir oy oranı ile seçmişse de, görünüşte Avrupa Parlamentosundan telefonla aday olan ve arkasına Rum Ortodoks Kilisesinin desteğini alan Bayan Eleni Theocharous’un aldığı oylar artık DISY’nin değil. Yüzde 13.3’lük bir oyun kaybı, ikinci turda Anastasiades’in çok canını yakabilir.   

Hristofyas’ın bana göre ki en büyük rakibi, Ana Muhalefet partisi DISI’nin Genel Başkanı Nikos Anastasiades yerine Rum Ortodoks Kilisesi ile DIKO-EDEK-EVROKO-EKOLOGLAR cephesinin desteklediği aday olacak.

Avrupa Parlamentosu üyesi Kıbrıs Rum Milletvekili Bayan Eleni Theocharus’un yaptığı bir deneme idi ve bunda da başarılı oldu.

Şimdi Rum Ortodoks Kilisesi ve Helen Milliyetçiliğini bayrak yapmış olan DIKO-EDEK-EVROKO-EKOLOGLAR bir dayanışma içine girerek, birlikte hareket etme kararı alacaklar. Siyasi grubun oy oranı yüzde 31 civarında.

Buna Kilisenin özellikle DISI’den ve kararsızlardan alacağı oyları da eklerseniz bu oranın yüzde 40’lara çıkması büyük bir olasılık.

2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak bir aday çıkarabilirlerse bu adayın 2. tura kalacağı bana göre daha şimdiden kesin.

 Ortak adayları da Rum Dış İşleri Bakanı Bayan E. K. Markulli benzeri biri olacak. Hristofyas’a ve Anastasiades’e karşı aday olması için, Kıbrıslı Türklerin elini dahi sıkmayan, milliyetçi, Türkiye’yi düşman gören ve yatıp kalkıp ‘Türklere nasıl kazık atarım’ı düşünen birisini bulacaklar.

Bulamazlarsa da bir şey değil zaten hazırda zaten Bayan Markulli var.

 

Prof. Dr. Ata ATUN

ata.atun@politikadergisi.com

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.