İşsizlik Grafiğinde Sorun Yüksek Ökçeler

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
Eksik etek…
Saçı uzun, aklı kısa…
Elinin hamuru ile erkek işine karışma…
Kır dizini otur evinde…
Kadının olduğu yerde şeytana gerek yoktur…
Kadının sırtından sopayı, karnından sıpayı eksik etmeyeceksin…
Kadının yeri yuvasıdır…
Yuvayı dişi kuş yapar…
Kadının yeri erkeğinin dizinin dibidir…
Kızını bırakırsan ya davulcuya ya zurnacıya varır…
Kızını dövmeyen dizini döver…
Kadın başıyla…
Kadın döşeğinden, yiğit eşeğinden belli olur…
 
Biz kadınlar için söylenmiş sözlerden birkaçı sadece. Şimdi bu kadar söze vesile olmuş bizler işsizliğin grafiğini yükselten, bir sorun haline de geldik…
 
Bakan Şimşek’e göre işsizliğin en büyük sorunu kadınlar. “Türkiye’nin 72 milyonluk bir nüfusu var. Bunun 50 milyondan fazlası çalışma çağında. Yani, iş yapabilir noktasında. Bunun neredeyse yarısı iş aramıyor. Ev kadını olması, eğitim gibi nedenlerle. Onun için bu işsizlik oranını iyi okutmakta fayda var. Nasıl sanayi üretimi ihracat ağırlıklı olarak düşüyorsa, sanayi üretimi stokları eritmek için düşüyorsa, işsizlik oranındaki artışı da iyi okumak lazım. Türkiye’deki işsizlik oranı artışı ile ABD’deki işsizlik oranı artışı arasında dağlar kadar fark var. Amerika’da işi olanların, bunu kaybetmesi sonucu bir işsizlik var. 5 milyon kişi şu anda bir önceki yıla göre işten çıkarılmış. 8.5 milyon kişi, istediği işi bulamadığı için part-time çalışıyor." Sözleriyle asıl sorunun kaynağını gösteriyor.
 
50 milyondan fazlası çalışma çağında olup yarısı iş aramıyormuş, peki 25 milyon kişi iş ararsa ne olacak?
 
Tabii kadınlar evde oturmalı en az 3 çocuk yapmalı?
12 yaşında evlenmeli,
8 yıl zorunlu eğitim olsa da evlilik için eğitimine devam etmemeli,
Hatta eski usulde 4 eşliliği kabul edebilmeli,
 
O zaman işsizlik oranı azalır.
 
Madem ekonomide kadın bir engel, madem işsizlik oranını artıyor o halde neden Üniversitelerde Türban serbestliği getirilmesi için uğraşıldı? Şeriat düzeninde kadınlar çalışmıyor, çarşafa hapsedilip evinde oturuyor.
 
Kadını ikinci sınıf gören anlayış tüm bunlar…
 
İşsizliğin artışına çözüm bulmak yerine suçlu aramak ve kadınları suçlu göstermek  gerçekten akıllıca bir çözüm...
 

O kadar söylendi kır dizini otur evinde diye ama kadın dinlemedi,
 
Banka hortumladı,
İhalelerle fesat karıştırdı,
Rüşvet aldı,
 
İlahi bizler ekonomik özgürlük, ülke kalkınmasında katkıda bulunmak, çalışmak neyimize…
                                                                                                                   nuran.talay@politikadergisi.com                                                                                 
 

Yorumlar

Kadın

Osmanlının son dönem bakanlarından birisi şöyle demişti. Okullar olmasa Milli eğitimi ne güzel idare ederdim. Ekonomiden sorumlu Bakan'ın bakış tarzı da bu. Kadın dediğin evde oturur, çalışmakta nerden çıktı. Otur oturduğun yerde mantığı. İllede beceriksizliklerinin nedenini birilerinin üstüne atacaklar. İşsizliğin nedeni de kadın. Ne güzel dünya at suçu birilerinin üstüne sütten çıkmış ak kaşık misali tertemiz oluver.

KADINA NE GEREK VAR(!)

Böyle zihniyetteki bir kişi yurt dışı eğitim alsa ne olur,almasa ne olur!''Eğitim cehaleti alır,EŞEKLİK baki kalır''demiş atalarımız.Aklısıra eğitim almuış Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı ama,ekonomi ile bilgi dağarcığı bu kadar(!)Onun aklıyla kadına gerek bile yok,şişme kadın alın tüm dertlerden kurtulun(!)Öyle değil mi bilgisiz ve beceriksiz Bakan?!

Bazı gerçekler

AKP hükümetinin kabulü ve uygulamaya koyduğu anlayış serbest piyasa ekonomisiyken beklentilerin ve sonuçların bunlar olması o kadar doğal ki.

AKP hükümeti öncelikle "Köylü" olarak nitelendirilen iş gücünü azaltmak gibi bir hedef koydu kendisine. Bunda AB Tarım işçilerinin iş gücü piyasalarında %5'e varan oranlarıda etkili. Yani işgücü piyasasında bu günkü üretiminizi %5'e indireceğiniz bir potansiyelle yapma hedefi söz konusu. Bu pek gerçekleşmiş değil ülke koşulları gereği toprak-su-üretim araçları ve emek sermaye ilşkisi açısından bu hedef tutturulamadı. Fakat %37'lere varan tarım işgücü %15lere kadar indirildi. Arada telef olan habersiz %22'lik bir tarım iş gücüde kırdan kente göç etmek zorunda kaldı. Tarım sektörünün allak bullak olmasında en büyük sebeplerden biri bu. Tarım sektörünün allak bullak edilmesi sadece %5'lik hedefe ulaşmak için yapılınca kent işgücüne katılanların oranı %47 ler diye söylenmeye başladı 2 dönemdir. İş gücüne katılım ile istihdamın farklı şeyler olduğunu unutmuş bir iktidar sayesinde %14'lere ulaşan bir işsizlik oranı örtülmeye çalışılmakta. AKP ankara millet vekili TV'de konuşuyor. Biz iş gücüne katılımı arttırdık.

Şayet işgücüne katılım nitelikli bir istihdam ile birlikte olsaydı. AKP bu gün alkışlanabilirdi. Fakat işgücüne katılım sanki kendi iradelerindeymiş gibi bunu kendileri adına övgü malzemesi haline getiren iktidarın övüneceği şeyler de var bu konuda kırsal kesimde iş gücüne dahil olan kitle artık şehir hayatının içinde büyük bir keşmekeş yaşarken. İstihdam yerine %5 hedefiyle tarım ülkemizde çökmüş durumdayken. Sarımsak bile Çin malı olarak yurdumuza ithal edilmekte. Yurdumuzun ithal mallarını çeşitlendiren ithalatı arttıran iktidar bununla nekadar övünse azdır. Ülkede tarım bitiriliyor, nitelikli tarım hayalleri ekonomik anlamda "büyüyen" bir ülkede sadece hayal mahsulü serbest piyasa yalanı içinde hükümeti avutuyor.

Aile içi iş gücü'de küçük esnafın yok olmasıyla birlikte yok edilirken. İşgücüne katılımı etkileyen bir gaktör olarak karşımıza çıkıyor artık ailesinin işinde çalışan pek çok kişi işgücü piyasasına bireysel olarak katılmış durumda fakat istihdam edilmeyen yada nitelikli bir istihdamdan uzak olan bu piyasa işsizlik ve gizli işsizliği körüklüyor.

Devlet bakanının söylemiş olduğu krizde kadınların işgücü piyasasına dahil olması konusu ise doğruluk taşısada işbaşvurularının artışı açısından, işgücü piyasasına katılan ve istihdamda yerlerini almak isteyen kadınlarımızın göreceli artışına atıf. Oysa ki istihdam edilen işgücünün kadın sayısında çok büyük artışlar olmadığı gibi. Olan artışlarda isttihdam politikaları olmadığından işgücünün istihdam edilmiş olan emekçilerine ücretlerde azalma olarak geri döndüğü gibi erkek işgücününde işsizlik oranının artmasına sebep veriyor.

Temel konunun artan işgücü piyasasına istihdam yaratmak olduğunu göz ardı eden yada etmek isteyen AKP iktidarı işgücü piyasasında ki bu artışın istihdam edilemeyen işgücü olduğunu görmezden gelmesiyle asıl konu vücut buluyor.

İthalatın çok yüksek ihracatın ise düşük oluşu zaten istihdam edilen emeğin özel yada kamuda sektörlerin verimliliğini rekabet dengeleri açısından gözler önüne sermekte.

Kabul edilen iktisadi yöntem toplumun emek cephesini mutlu edecek bir içeriğe sahip olmadığından konunun özüyle yani kabul görüp uygulanan serbest piyasa ekonomisi ile fikren mücadelenin öne çıkması gereğini düşünüyorum.

Böylelikle istihdam, işgücü arasındaki ilşkileri sorgularken gerçekliğimize uygun konuları konuşuyor olabiliriz.

kadın ve erkeklerin iş hayatı zorlaştı

şehirlere göç edip daha modern bir şekilde yaşamak istemek bizlere maddi yönden fazla külfet getirmeye başladı. ihtiyaçlarımızın artması evdeki masrafların artması ,faturaları bir kişinin ödemesi imkansız olmaya başladı. ihtiyaçlarımızın daha fazlasını istiyoruz. herşeyin lüksüne sahip olmak istiyoruz . bu arda sahip olmak istediklerimiz artıyor, hayat şartları giderek zorlaşıyor . bu nedenle kadınlarımız aile bütçesine katkı sağlamak için mecbur çalışması gerekiyor . kadınlarımızın çalışması, iş şartlarının giderek zorlaşması nedeniyle çok ağırdır, üstelik çalışan bir anne olmak daha da sorunları ikiye katlamaktadır. koşullar nedeniyle çalışmak zorunda kalan kadınlarımız ülkemizdeki işsizliğin büyümesi nedeniyle çok azı söktörlede çalışma şansını bulabiliyorlar. bu da yetmezmiş gibi kiriz nedeniylede üretimi azaltan işverenler ilk önce kadınlarımızı işten çıkartmak istemektedir . hamdolsun teğet geçilecek denen kriz , bizi tam isabet alarak erkek ve zaten sayıları az olan kadın çalışanlarımızın durumunu çok kötü etkilemiştir.....mucahit kubilay

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.