Milletin Vekillerinin Konuştuklarından Haberdar mıyız?

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF

İktidar ve muhalefet kanalının bütçe görüşmelerinde birbirlerine yönelttikleri eleştiriler hoşuma gider. Neden mi?

Çünkü bu görüşmeler neredeyse en az geçmiş bir yılın özetini bizlere sunar ve geleceğe dönük söylemleri içerir.

Dün bir kitap ve müzik mağazasından indirime girmiş bir kitap aldım. Kitap Bülent Ecevit’in ‘1976 Bütçesi’ne ilişkin Meclis Konuşmalarını içeriyor. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkmış.. Adı “Türkiye 1965 – 75” Kitabın adı bile bu yazının ikinci paragrafında çünkü ile başlayan sözlerimi doğruluyor. Fiyatı 4 TL. 12 TL’den bu fiyata düşmüş.. Bu düşüşün öncelikle iki nedeni olabilir..

  1. Bahsedilen kitap günümüze yakın bir dönemi içermiyor, yani Türkiye’nin eski bir dönemine ait
  2. Bu kitapta yazılanlar birçoğumuzu ilgilendirmediği için fiyatı neredeyse %70 oranında düştü.

Tarih, geleceğe ışık tutabilecek en iyi fenerdir. Hep böyle düşündüm ve hep bunu söyledim. Bu söylem benim yukarıda bahsettiğim ilk nedeni biraz olsun çürütmeliydi. İkinci neden ise daha acı..

Tekrarlayalım: “Bu kitapta yazılanlar birçoğumuzu ilgilendirmediği için fiyatı neredeyse %70 oranında düştü.”

Evet, bu kitapta yazılanlar birçoğumuzu ilgilendirmiyor.

Üniversite yıllarında, Sayın Hocam Prof. Dr. Bekir Parlak araştırma yöntemleri dersi için bir test yapmamızı istemiş ve tüm sınıfa Meclis, Milletvekilleri vb. hakkında sorular içeren testler dağıtmıştı.

Benim yapmış olduğum testte ki test sorularını İstanbul ve Ankara halkına sormuştum, neredeyse %95 oranında halkın milletvekilleriyle irtibat kuramadığı sonucuna vardım. Halk, seçmiş olduğu vekilleri ancak televizyonlardan tanıyor ve icraatlarına televizyonlar aracılığıyla oy biçiyordu. Ki bu işlemi yapanların sayısı da epeyce azdı.

Demokrasiyi sadece oy vermek olarak algılayan bir toplumuz ne yazık ki.. Sürekli oy verme işlemi gerçekleştiğinde de (referandumlar vs. ile) bunu ileri demokrasi sanıyoruz.

Şunu açık yüreklilikle söylemeliyim: Aslında milletin vekillerine ulaşmak çok sorun değil. Örneğin, bir defasında Sayın Kamer Genç ile mülakat yapmak için makamını aradığımda direkt telefona kendisi çıkmıştı. Gerçekten şaşırmıştım.. Bu arada tüm milletvekillerinin telefon numarası TBMM'nin internet sitesinde..

Meclisimizin çalışma saatlerinde, kapalı oturumlar hariç, oturumları halka ulaştıran bir televizyon kanalı mevcut. Bu kanal ayrıca internet üzerinden de yayın yapıyor.

Ayrıca TBMM’nin internet sitesi de konuşma metinlerine, tutanaklara, komisyon raporlarına yer veriyor. Bakan kişi sayısının çok fazla olduğunu düşünmüyorum..

E-Devlet, şifresiyle milletvekillerinden randevu talep edebiliyorsunuz ve buna cevap verilmek durumunda..

Vs. Vs..

Sonuca gelelim..

Bugün, siyasete katıldık diye övündüğümüz şey sadece oy mekanizmasına dayanıyorsa, biz Türkler siyasetin oldukça dışındayızdır demektir. Geçmişte, bugün ve gelecekte yapılan, Meclis konuşmalarının önemi, tarihi metinlere baktığımızda büyük önem arz ediyor. Doğru.. Çünkü yukarıda bahsi geçen kitapta anlatılan sorunlar bugün hale taptaze önümüzde duruyor.

Şimdi siz bana, sorunlar hep aynı ise sürekli neden Mecliste yapılan konuşmalara bakalım diyebilirsiniz.

Böyle diyorsanız, haksızsınız; çünkü inanın ki bakmadığımız için hep aynı şeyler konuşuluyor.

Acı; ama capcanlı ve bir o kadar da sarsıcı..

Apolitik Kalmayın!..

Gökhan DAĞ

Gokhan.Dag@PolitikaDergisi.com

İrtibat: 0555 557 00 00

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.