P—Tiyatro: Velev ki Tartüf

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF
Yazar: 
Osman BUDAK

   Osman BUDAK<?xml:namespace prefix = o />

  

   Moliere'in 1664'te yazdığı, Nazım Hikmet'in 1959'da Türk toplumuna uyarlayıp yeniden kaleme aldığı, günümüz "tartüflerini" mizahi bir dille anlatan aydınlanmacı bir oyun "Velev ki Tartüf".

   Tartüf, halkın dini inançlarını suistimal ederek maddi çıkarlar sağlamaya çalışan kötü niyetli insanların genel adı. En azından Moliere'in "Le Tartuffe" adlı eserinden beri. İlk duyulduğunda kulağa Farsça bir sözcükmüş gibi geliyor. Oysa Moliere'in oyunundaki "Mösyö Tartüf"ten kalan bir miras.

   Aynı "Ali Dibo"lar gibi…

   "Velev ki Tartüf", 21. yy'dan gelen ve çağını özgür, demokrat, ilerici(!) tüm yanları ile başında takkesi, sırtında cübbesi, elinde tespihiyle sergileyen günümüz tartüflerinden bir zatın Moliere'in oyununa dahil olmasıyla başlar. Bir "Kelebek Etkisi" gibi oyunun tamamen değişmesi gerektiğini düşünenler olabilir. Ama yanılıyorlar. Çünkü tartüflerin her dönem yaptıkları iş birbirine son derece benzer.

   Oyun, her zaman olmasını ümit ettiğimiz gibi sonlanıyor. Emekçiler tartüflere yollarını gösteriyor ve son sözünü söylüyor; Biz işçiler oldukça bu mücadele sürecek…

   Dramaturjisini Yılmaz Onay'ın ve rejisörlüğünü Orhan Kurtuldu'nun yaptığı oyunda, Renan Bilek, Toygun Ateş, Nazif Uslu, Özlem Toptaş Menligil, Uygur Erol, Tuna Öztunç, Seda Kement, Zeynep Aydemir, Volkan Çolpan, Mehmet Bilen ve Recep Yener rol alıyorlar. Yapımcılığını Nurhan Uslu'nun üstlendiği oyunun genel sanat yönetmenliği Nazif Uslu'ya ait. Sahne tasarımı Cengiz Çakıcı, kostüm tasarımı Zeynep Aydemir, müzik ve remixleri Renan Bilek, ışık rejisi Yüksel Aymaz imzasını taşıyor.

 

 

iletisim@politikadergisi.com

  

 

[Bu yazı, Politika Dergisi Sayı 10’da yer almıştır. Tüm fazladan özellikleri ile özgün sayıyı indirmenizi öneririz. Sayı 10’u indirmek için buraya tıklayınız. ]

 

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.