Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir!
- Kardeş Kanı
- Basın Özgürdür (!)
- Padişahın Fermanı!
- Yurttaş, Kul, Vatandaş
- Hay Bin Demokrasi
- Pes !
- Yüksek bilinç(!)
- Tutuklu(!) Vekiller
- P—Kitap: Seçkiler
- Domuz Gribi ve GDO Terörü Elele
- Biz Kazanacağız !
- "Utanıyorum!"
- Benim Demokrasim, Senin Demokrasin, Onun Demokrasisi
- Cumhuriyete Açtığın "Pencere" Hiçbir Zaman Kapanmayacak
- Burjuvazinin Niçin Bir Bayramı Yok?..
Rant Kişisel Geliri - Gelişimi Artırır



Ankara, İstanbul ve İzmir’in, Avrupa yüzü görmüş uyanıkları ile besmele getirmeden söze başlamayan İslamcı holding müteşebbisleri vardır.
Liberal veya İslamcı…
Hepsinin aklının erdiği bir konu vardır; o da arsa rantı kapmaktır.
Küçük veya büyük…
Bütün işadamlarının en büyük hayali büyük bir araziyi kapatıp, oraya şöyle güzelinden imar durumu çıkarmak ve oluşan rantla köşeyi dönmektir.
Allah bereket versin!
Kentsel dönüşüm ve toplu konut uygulamaları toplumsal ve mimari açıdan değerlendirildiğinde kentsel dönüşüm projelerinin planlamaya aykırılığı, kentleşme sürecince getirdiği ağır maliyetleri ve kentlilerin zorla yerlerinden edilmeleri, ortaya çıkan yeni toplumsal ve kentsel sorunları bir bir ortaya koymaktadır.
Tarım arazilerini imara açarak veya imarı kısıtlı şehir arazilerinin imar iznini değiştirerek elde edilen piyasa değerine (yani ranta) yandaş işadamları ve iktidarlar diş bilerken, bu kan emicilerin temel politikaları gereği ezilen halk muhtaç, çaresiz ve cehalet içinde bırakılıp kaderine terk ediliyor.
İktidarlar ve iş ortakları iktisadi tedbirler/programlar önerme şampiyonu olup, ticaret veya sanayi odaları ile anlaşmalı olarak her gün yeni çoraplar örüyor halkın başına…
2002′den bu yana AKP’lilerin zihinlerinin gerisindeki depderin ekonomi inançlarını, gelir politikalarını anlamaya, yorumlamaya çalışıyor, parti programlarını, ilgili bakanların söylediklerinin integralini almaya uğraşıyorum.
Kaynak yaratma, kentsel dönüşüm politikaları, sosyal adalet, istihdamı artırma, milli geliri büyütme dedikleri rant bölüşümünden başka hiçbir şey değilmiş.
“Her şey halk için.” çığırtkanlığı yapanlara sormak lazım:
Acaba geçen 9 yılda milli geliri (gerçekten) ne kadar artırdınız?
Milli gelir dağılımını ne düzeyde değiştirdiniz?
Hangi yandaş holdinglere ne kadar transferde bulunduz?
Sonuç olarak: Rantlar iktidar çevrelerinin zenginliğini artırmaya yardımcı olur. Milli gelirin değil…
Eskiden “taşı toprağı altın”dı, artık taşı toprağı aç, işsiz, yoksul ve rantçı…
iletisim@politikadergisi.com
Yorumlar
Yeni yorum gönder