Soru: Yargı Hükümetin Emrine Girerse Ne Olur? Cevap: Kargı.

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF

Kargıyı bilenler bilir. Bilmeyenler içinde kısaca anlatalım: Bir kere içi boş olur. Onlardan genelde kaval, ney gibi üfürdüğünde öten çalgılar yapılır. Bataklık yerlerde yetişirler. İçi boş gövdeleri başka işe yaramaz ama ince dalları sepet yapımında kullanılabilir.

Yapılan bu kavallar koyun güden usta çobanların elinde bir silaha dönüşebilir. Koyunları gütmede bu kavallar çok işe yararlar. Tabii yinede itirazcı koyunlara köpekler haddini bildirir. Ancak öncelikle kavalla uyutmak bunların geleneğidir.

Türkiye’de sözde hukuk diye bir şey vardır. Bu hukuk denen şey de nasıl oluyorsa adalet sağlıyor. Ama ne yazık ki bu adalet nalıncı keseri gibi hep iktidarın tarafına yontan bir adalet oluyor.

Mesela gezi olaylarında daha fazla demokrasi isteyenler bu kargı, pardon yargı tarafından tutuklanıp haklarında davalar açılıyor ama palalı saldırgan serbest bırakılıyor. Öteki eli sopalı saldırganlar tutuklanmıyor bile.  Yargı kargı haline gelince, uyguladığı hukuk da guguk haline geliyor.

Bu yazı yargıyı eleştiriyor gibi görünse de asıl suç onlarda değil. Yargıyı kendi hukuksuzluklarının önüne perde olarak gerenlerde. Daha ilk öğretimden itibaren İmam Hatip denen beyin yıkama okullarında okumuş, beyinleri ağabeyler, ablalar tarafından sürekli yıkanmış, böylece hakim, savcı olmuş olanların pozitif hukuk yerine biat hukukunu özlemeleri, yolunu bulup kanunları o pencereden yorumlamaları normaldir. Ancak bu milletin vergileri ile okumuş, içinde vatan ve insan sevgisi olan, pozitif hukuku baş tacı etmiş olanların bu dönemde susmaları da büyük ayıptır.

Yargının nasıl kargı yapıldığına güzel bir örnek basında vardı.

“Başbakan, faili meçhuller, Suriyeli Albay’ın teslimi, uyuşturucu kaçakçılığı, Güroymak saldırısı, malvarlığı ve Taraf’la ilgili 6 davada MİT’çilerin yargılanmasına izin vermedi .

Taraf Gazetesi’nden Hüseyin Özkaya’nın haberine göre, çeşitli soruşturma ve davalarda adı geçen Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) 70’ten fazla mensubunun yargılanması için Başbakanlık’tan izin istendiği ancak Başbakanlık’ın bunlardan sadece yedisi için yargılama izni verdiği ortaya çıktı. İstihbaratçıların yargılanmasına Başbakanlık’ın onay vermediği soruşturmalar arasında Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ı sevk ve idare eden MİT’çiler ile faili meçhullere ilişkin olan da var.”

Nasıl? Nerede hukuk? Başbakan izin vermezse yargı ancak kargı görevi yapacak. Tabii bir başbakan olsa neyse. Valilerin, bakanların izni olmadan da yargı görevi yapmak son derece zor.

Bazı yargı organları da bu kargılık işini pek sevmişler anlaşılan. Anayasa mahkemesinin aldığı kararı bile uygulamayabiliyorlar. Tabi ondan sonra da hak, hukuk, adalet gibi kavramlar ancak kitaplarda eskimiş, kullanılmayan bilgiler kategorisinde değerlendiriliyor.
 

 

 

Cem Osman TAMTÜRK
cem.tamturk@politikadergisi.com

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.