O ve Bu (II)

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF
Referans İçerik: 
O ve Bu (I)

  

Onun zamanında 6-7 Eylül olayları çıktı. Tarihe 6-7 Eylül Olayları olarak geçen bu olaylar sebebiyle TBMM olağanüstü toplandı. DP İstanbul milletvekili Aleksandros Hacopulos, olayların oluş şekli tertip olduğunu açıkça ortaya koymaktadır, dedi.
Bunun zamanında PKK’nin yaptığı tüm eylemlerde (Dağlıca, Raşidiye vs...) bu işleri sanki PKK değil de görülmeyen ve bilinmeyen bir örgüt yapmış havası verilmeye çalışıldı.

Tokat Raşidiye’de şehit edilen 7 asker için AKP Milletvekili Hüseyin Çelik şu ifadeleri kullandı:

“O bölge bazı Ergenekon sanıklarının üssüydü. Bu ülkede ne zaman demokrasiye ve barışa yönelik bazı hamleler yapılsa, bir dolu provokasyon eylemi olmuştur. 33 erin şehit edilmesini hatırlayın...”

O, 1957 seçimlerinden sonra İstanbul'da imar çalışmalarına ağırlık verdi ve Barbaros Bulvarı, Büyükdere Caddesi, Vatan Caddesi, Millet Caddesi ve Edirne Asfaltı (şimdiki E-5 otoyolu) yollarını açtı.

Bu, İstanbul’a hızlı tren getirmeye çalıştı ancak güçlendirilmemiş raylar üzerinde hızlı tren götürmeye çalışırken 41 kişinin ölümüne sebep oldu.

O, Amerikan Ford Vakfı'nın yardımıyla Ankara'da Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ni, Trabzon'da da Karadeniz Teknik Üniversitesini kurdu. Böylece, 1776 yılında Padişah I. Abdülhamit tarafından "Mühendishane-i Bahr-i Hümayun" adıyla kurulan İstanbul Teknik Üniversitesinden 180 sene sonra Türkiye'de iki tane daha teknik üniversite kurulmuş oldu.

Bu tüm şehirlere üniversite yapma sözü verdi ama daha bir kazma dahi vurmadı.
O, 17 Şubat 1959'da Kıbrıs konusunda Yunanistan'la imzalanan ikili antlaşmanın ardından üçlü görüşmeler için Birleşik Krallık'a giderken uçağı Londra Gatwick Havalimanı yakınlarında alçalırken düşüp parçalanmasına karşın kazadan yara almadan kurtuldu.

Bu, attan düştü omuzu çıktı...

O,1959 yılında Menderes Hükümeti'nin ortaklık anlaşmasını imzalamasıyla Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu.

Bu, Kıbrıs Cumhuriyetini Rumlara verebilmek için referandum yaptırdı ancak, beklediği sonuca Rumların sayesinde ulaşamadı.

O, liberal ve dışa açık bir iktisat görüşüne sahipti, özel girişime geçmiş iktidarlara göre daha fazla serbesti tanıdı. Ekonomik girişimleri önceleri toplumun yoksul kesimini mutlu etti, ancak uzun vadede ekonominin dengesi bozuldu, aşırı dış alıma sebep oldu.
Bu da aynı görüşlere sahipti ve aynı gelişmeler bunun zamanında da yaşanmaya başlandı.

Onun zamanında sanayileşme ve ekonomik gelişmeyle birlikte kırsal kesimden İstanbul gibi büyük şehirlere göç hızlandı.

Bunun zamanında ekonomik kriz yüzünden işini kaybedenler köylerine geri dönmeye başladı...

(Devam Edecek...)

 

Devam Eden İçerik: 
O ve Bu (III)

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.