Yerel Seçimler ve İstanbul Açmazı

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF
Yazar: 
Hasan RAY
Yazının Yazıldığı Tarih: 
30.10.2013

 Genel Görünüm

2014 Martında yapılacak yerel seçimler siyaset kulislerini hareketlendirmeye başladı. Büyük çekişme içinde geçmesi beklenen İstanbul’da partiler bir nevi “genel seçim” sınavı verecek.

Gezi Parkı ile Türkiye’de ve dünyada prestij kaybı yaşayan Erdoğan, İstanbul zaferiyle birlikte bu kaybı bertaraf ederek “faiz lobisine” gerekli cevabı verecek(?) Büyük bir sürpriz olmazsa AKP’nin muhtemel adayı yine Kadir Topbaş olacak.

Cumhuriyetle yaşıt CHP’de ise sular durulmak bilmiyor. Sürekli değişim ve dönüşüm içinde olan parti; parti içi muhalefet sorununu aşabilmiş değil. Bu ikilik İstanbul adaylığında da karşımıza çıkıyor. Bir önceki seçimde de İstanbul Büyükşehir adaylığı gündeme gelen Gürsel Tekin ile 2005 yılında partiyle ilişiği kesilen Mustafa Sarıgül’ün adaylığı konuşuluyor.

MHP de ise aday belirsizliği belirsizliğini koruyor. Iğdır Milletvekili Sinan Oğan’ın twitterda “MHP adayını bekleyin, tüm dengeler değişecek” çıkışı MHP seçmenini heyecanlandırmışa benziyor.

Meclisteki bir diğer parti BDP’de CHP gibi değişim/dönüşüm içinde olmaya devam ediyor. PKK çizgisinde siyaset yapmakla eleştirilen BDP, Halkların Demokratik Kongresi(HDK) adlı yeni bir hareketle kötü imajının izlerini silmeyi planlıyor. Öyle ki partinin “sempatik yüzü” Sırrı Süreyya Önder’in adaylığı söz konusu.

            Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)

Büyükşehirlerde genellikle istikrardan yana olan AKP’nin yine Kadir Topbaş seçeneğinde karar kılacağını tahmin ediyorum.

Alt yapı çalışmalarıyla İstanbul halkını ekseni etrafına çekmeyi başaran Topbaş’ın potansiyel oy kaynaklarına MHP’nin de belli bir kesiminin katılacağını düşünüyorum.

Adaylık için Numan Kurtulmuş ismi de gündeme geliyor. Açıkçası Numan Kurtulmuş’un adaylığını beklemiyorum. Şu açıdan değerlendirmek gerekirse; her ne kadar iktidar “milli görüş gömleğini çıkarttık” dese de hali hazırda milli görüş seçmenine sahip. Saadet Partisi Genel Başkanlığı yapan Kurtulmuş’un, partiden ayrılışı büyük eleştiri almıştı.

Milli Görüşçülerin oyunu kaybetmek istemeyen AKP’nin bu yüzden Kurtulmuş ismini aday göstereceğine ihtimal vermiyorum.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)

CHP’nin İstanbul adayını taraflı tarafsız hemen her kesimin büyük merakla bekliyor. İstanbul İl Başkanlığı yapmış ve CHP’deki “ulusalcılar” tarafından hoş karşılanmayan ama Sarıgül karşısında mecburen kabullenilen Gürsel Tekin ile Baykal’ın giyotininden geçmiş ve CHP ile henüz bir “resmi” ilişkisi bulunmayan Mustafa Sarıgül’ün adaylığı konuşuluyor.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; CHP’deki bu aday krizi seçmen kitlesini genel anlamda rahatsız etmiş durumda. CHP seçmeninin bırakın İstanbul’u genel seçimlerde aklında birçok soru işareti var.

CHP’nin bir an önce aday krizini aşması ve genel seçimlerin “prova alanı” İstanbul’da seçim çalışmalarına start vermesi gerekiyor.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)

Genel ve yerel seçimlerdeki isim tercihlerinden dolayı eleştirilen MHP’nin İstanbul adayı konusunda henüz netleşmiş bir isim yok.

Muhtemelen Ankara’nın (genel merkez) belirleyeceği ve tabandan gelen bir ismin aday olacağı düşünülüyor. Edinilen ve tartışılagelen isimlerin başında İstanbul Milletvekili Meral Akşener geliyor.

Şunu ifade etmek gerekir ki MHP’de bir “lider” sorunu var. Ve bu lider sorunu parti tabanını küstürmüş durumda. Bu sorun aşıldığında AKP’ye oy veren muhafazakâr kesim, CHP’ye oy veren milliyetçi kesim bununla beraber Büyük Birlik Partisi’ne (BBP) oy veren “küskün ve çaresiz” kesim birleşecek ve MHP gerek yerel seçimlerde gerek genel seçimlerde büyük başarılara imza atacaktır.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)

BDP yerel yönetimlere yeni bir oluşumla hazırlanıyor. HDK/P ile halkta edinilmiş “PKK sempatizanı” izlenimini kırmayı hedefliyor. HDK’nın daha kapsayıcı/bütünleştirici bir hareket olacağı belirtiliyor.

İstanbul adayının ise Gezi Parkı liderlerinden, siyasetin “sempatik yüzü” Sırrı Süreyya Önder olması bekleniyor.

Önder’in İstanbul adaylığının gündeme gelmesiyle CHP-BDP açmazı da gündeme geldi. Önder’in adaylığı ile CHP’nin zaten az olduğu tahmin edilen “sol/sosyalist” oyları kaybedeceği iddiası ortaya atıldı. Bu kaybında dolayısıyla AKP’ye bir kazanç olacağı, Önder’in adaylığı yerine “CHP-BDP” ittifakının daha makbul bir seçenek olduğu vurgulandı.

Sonuç Yerine

Büyük çekişmeye sahne olacak bu yerel seçimlerde özellikle İstanbul’da yaşanacak rekabetten demokrasi adına büyük bir kazanımın ve dersin çıkarılacağını umuyorum.

Kimin kazanacağına gelirse, malum… Sandık bu…

 

 

________________________

 

Hasan RAY

iletisim@politikadergisi.com

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.