Okur Temsilcisi - Mayıs 2010

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF
   Çağrı 1: Ben Politika Dergisi’ni yaklaşık bir senedir takip ediyorum. Bir kaç ay dergide yazarlık da yaptım; hala da okur yazıları gönderiyorum. Süreç içerisinde derginin ve içerisindeki kadronun kendini daha da geliştirdiğini ve çevresinden daha çok ilgi gördüğünü anlıyorum. Tebrikler.
   Benim belirtmek istediğim; artık bu derginin basılı hale gelmesi gerekmiyor mu?
İnternetteki okunurluk oranı nedir? Güven verici bir oran değil mi, yoksa maddi külfetinden mi çekiniliyor?
   Yanıtlarsanız sevinirim. Başarılar…
   (Emre FİDAN)
 
   Okur Temsilcisinin Cevabı: Değerli Emre FİDAN;
   Politika Dergisi her zaman için geniş kitlelere ulaşabilmek adına çalışmalar yapmaktadır. Hali hazırda e-dergi olarak yayınlanan bu derginin de arzularından birisi basılı bir yayın olarak da okurlarına ulaşabilmektir.
   Politika Dergisi, öğrencilik yıllarında bu ülke için bir şeyler yapılması gerektiğine inanan kişilerce kurulmuştur. Kuruluş aşamasında derginin aylık tekil ziyaretçi sayısı günlük bazda sadece ondur. Bunda derginin tabii ki yeni kurulmuş, şimdiye nazaran daha amatör bir siteye sahip olması gibi nedenler yatmaktadır. Güne gelindiğinde Politika Dergisi google verilerine istinaden 10 puanlık değerlendirme sonuçlarına göre 4 notuna sahip bir dergidir. Bu değer aslında küçümsenmemesi gereken bir değerdir. Örneğin dergimizin kendisi gibi politik şeyler fısıldayan dergiler arasındaki konumu incelemeye değerdir. Söz konusu google verilerine

 
   adresinden ulaşılabilir.
 
   Sitemizin istatistiklerine bakıldığında ise şu sonuçlara ulaşılabilmektedir:
 
  Bu istatistiğe göre Mayıs 2010’da dergimize 1.299 farklı kullanıcı girmişken, Haziran ayında bu sayı daha ayın ilk günleri olmasına rağmen 1.706’dır. Bu yükselişte Sayın Oktay SİNANOĞLU’nun dergimiz kadrosuna katılması ve bunun ulusal basında geniş yer görmesidir.
   Verilerin bugün itibariyle birçok internet sitesi tarafından kıskanılır bir vaziyette olduğu bir gerçektir. Tablo daha dikkatli incelendiğinde Mayıs ayında sitemize giren 1.299 kişinin toplamda sitemizi 40.285 kez ziyaret ettikleri anlaşılır.
   Tüm bunların yanında dergimiz sadece sitemiz üzerinden yayın yapmamaktadır. Dergimiz yansı e-dergisi sadece anasayfamız üzerinden takip edilebilmekte ve bu veri sitemiz istatistiklerine sadece 1 adet ziyaret olarak yansımaktadır.
   İstatistiklerin gösterdiği üzere dergimizin çoktan basılı yayına geçmiş bir yayın olması gerektiği gözler önüne serilmektedir. Ayrıca dergimizin geçmişi, yaşamış olduğu zorluklar ve yayın kalitesi de bunu doğrulamaktadır.
   Tüm bunların yanında dergimizin büyük maddi zorluklar yaşadığı da bir gerçektir. Yayın politikası ve hayata bakışı gereği dergimiz taraflı reklamları kabul etmemekte, partiler üstü konumu nedeniyle de bir otoriteye bağlanmayı dışlamaktadır. Bu dışlama da maddiyat ve prestij güden firmaların, dergimize destek olmalarını imkansızlaştırmaktadır. Ayrıca şu an için politik bir toplumu oluşturmayı hedefleyen bir derginin yok edilmek istenen bir dergi olduğunu belirtmeye gerek yoktur. Emre FİDAN’ın belirttiğine benzer bir şekilde ama biraz faklıca ifade etmek gerekirse maddi külfet dolayısıyla bu dergi basılamamaktadır; fakat bu bir çekinceden çok onurlu bir dergi olma idealinden kaynaklanmaktadır.
   Umarız verilen cevap, sizin ve sizin gibi bu konuları merak eden okurlarımıza yeterli bir cevap olabilmiştir.
 
 
   Çağrı 2: İzmir'de Makbule Süleyman Alkan İ.Ö.Okulu’nda okumaktayım. Sınıf öğretmenimin bana ve arkadaşlarıma zorla davetiye satmak isteğini ve bu davetiyeyi almazsak SBS giriş başvurularımızı vermeyeceğini belirtiyor. Bunu sizin bilmenizi istedim...
   Ayrıca biz üç kardeş aynı okulda okumaktayız. Evimiz kira, geçim sıkıntısı çekiyoruz. Buna rağmen bize zorla davetiye satmaya çalışıyorlar. Müdür yardımcısına SBS giriş kartını almaya gittiğimiz de öğretmeninizle işinizi halletmeden yanıma gelmeyin diyor.
 Lütfen bunu şikâyet olarak algılamayın. Gereğini arz ederim...
 (Nazlı Selin KAPLAN)
 
   Okur Temsilcimizin Cevabı: Sayın Nazlı Selin KAPLAN ile irtibata geçilmiş, okurumuzdan daha detaylı bilgi istenmiş ve konu gerekli bakanlığa dergimizce iletilmiştir.
 
  
   Çağrı 3: Merhaba; Sitenizin oldukça yavaş olduğunu düşünüyorum. Nedenleri ve geliştirme çalışmaları hakkında bana lütfen bilgi veriniz. Saygılarımla…
 
   Okur Temsilcimizin Cevabı: Sitemizin bir süredir yavaş çalışmasına yol açan neden ile ilgili Politika Dergisi yöneticileri sorun üzerinde çalıştılar.
 Daha da iyi kalıcı sonuçlar sağlayabileceği beklenen çalışmaları sonunda, Yürütme Kurulu Başkanı Sayın Gökhan DAĞ'ın konu ile ilgili mesajı:
 
   ''Biliyorsunuz ki Türkiye aldığı karar gereği google servislerinin kullanımını durdurdu (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) kararıyla Google'a ait bazı IP'lere (Internet Protocol Address), “hukuksal nedenlerden dolayı” erişim engellendi.) Örneğin google translate, google docs, google calendar. Aynı zamanda sitemiz google (translate) işbirliği ile 52 dilde çeviri yapabilme kabiliyetine sahipti. Dolayısıyla çeviri panelinin açılmama zafiyeti sitemizi yavaşlatıyordu. Yapılan çalışmalar neticesinde işbirliğimizi devam eden sorun bitene kadar tek taraflı askıya almak durumunda kaldık.
   Sitemizin biraz olsun hızlandığını bu çalışmalar sonrasında tespit etmiş bulunmaktayız.
   Saygılarımızla.''
 
   Değerli okurumuz Sayın Burak ŞEN'e Politika Dergisi'ne olan ilgisi ve dikkatli takibinden dolayı teşekkür ederiz.
 
İrfan.Degirmenci@PolitikaDergisi.com
Okur.Temsilcisi@PolitikaDergisi.com

 

 

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.