Prof. Dr. Levent SEÇER, Politika Dergisi'nde!

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF

Sanatımızın Uluslararası Sesi Prof. Dr. Levent SEÇER; Politika Dergisi Yazar Kadrosunda! Çok değerli bir ismi kadromuza katmanın mutluluğu ve onurunu yaşadığımızı belirtir, LEvent SEÇER ile uzun yıllar birlikte kalem oynatmayı dileriz.

 

Prof. Dr. Levent SEÇER Kimdir?

   Adana'da dünyaya geldi. Babası, dönemin ünlü müzik adamları  Münir Nurettin Selçuk, Hafız Burhan, Malatyalı Fahri, Dramalı Hasan, Neyzen Tevfik ve daha bir çok ünlü bestekârla birlikte çalıştı. Çok iyi keman ve ud çalardı,  ona (udi Ömer ) derlerdi. Dr.Levent Seçer, müzikle sanatın tüm tozunu, kokusunu  babasıyla, onun yanında aldı. Zaman zaman müzik toplantılarında, meşklerde, fasıllarda o da bulundu. Okul müsâmerelerinde, konserlerde sesi güzel olduğu için ona şarkı söyletirlerdi.

   Ama babası bu kadar sanatın içinde, sanata aşina olmasına rağmen; şarkı söylemesini istemedi. O da bunu bildiği için, bir sabah  baba evini terketti. Çocukluğunun en acılı yılları Adana' da bir yetiştirme yurdunda geçti. Burada da müzikten kopmadı ve arkadaşları arasında, toplantılarda şarkılar söyledi. Dr.Levent Seçer, iyi bir müzik eğitimi almak istiyordu, bunun için de Ankara Devlet Konservatuarı sınavlarına girdi, burayı kazandığı halde daha sonra devam etmedi. Onun içinde, İstanbul hayali yatıyordu. Daha sonraki yıllarda Yüksek öğrenim için İstanbul'u tercih etti. Ayrıca Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ne bağlı, Belediye Konservatuarı'nda müzik eğitimini de birlikte sürdürdü.

   Burs kazanarak, yüksek öğrenim için İtalya'ya gidince, konservatuardaki öğrenimini de bırakmadı, Yüksek öğrenimine ve konservatuardaki eğitimine devam etti. İstanbul' da başladığı Konservatuar serüveninde, müzik eğitimi aldığı sırada; tiyatro çalışmaları da yaptı. Yıldız kenter, Nedim Otyam, Melih Cevdet Anday, Sabahattin Kudret Aksal gibi önemli hocalarla çalıştı. Üniversite yıllarında, İstanbul'da birçok gazinoda sahne çalışmaları yaptı. Gece kulüplerinde şarkı söyledi. Fotoromanlarda çeşitli oyunlarda rol aldı.
   İtalya'ya gittiğinde de fotoroman çalışmaları yaptı, Milva Silvia Coskina gibi oyuncularla oynadı. Kaldığı otele bir film çekimi için gelen yönetmen Aldo Toreell'nin çektiği bir filimde Ömer Şeherif ve  Liza Minelli ile birlikte aynı filmde oynaması için teklif aldı. Bazı italyan tiyatro oyunlarında oynadı.

   Müzik çalışmaları için geldiği İstanbul da, Zeki Müren'le tanıştı,  Zeki Müren sesinin çok güzel olduğunu ve plak doldurmasını söyledi, ünlü bestekârlarla bir süre çalıştı. Cavit Deringöl, Metin Şanlıel, Baki Duyarlar öncülüğünde bir çalışma yaptı ama bunu devam ettiremedi. Çünkü İtalya'da öğrenimine devam ediyordu, dönmek zorunda kaldı. Bu ara kendi ülkesindeki sanatı da eleştirmeğe başlamıştı. Türkiye'de sanatın; ehil olmayanların elinde olduğunu ve ucuzlatıldığını,  yozlaştırıldığını anlatıyordu.

   Dr.Levent Seçer, İtalya'da yüksek tahsilini tamamladıktan sonra, bir süre orada kaldı  ve sanat çalışmaları yaptı. Özellikle uluslararsı festivaller çok dikkatini çekiyordu. İtalya'da 1977 yılında tamamladığı öğreniminin ardından Türkiye'ye dönmedi.

   FESTİVALLER
   İtalya'da yapılan San-Remo Festivali, onun katıldığı ilk uluslararsı festivaldir. San-Remo Festivali'ne; yabancı sanatçı davet edilmez. Levent Seçer bu festivale davet edildiğin de adı  ''Laurant Seger''  olarak yazıldığı için İtalyan olarak kabul edilmiş ve festivale çağrılmıştır. 1977 yılında yapılan bu festivalde kendi şarkısı olan,ve bestesini Sezen Bağcan'ın yaptığı ''L'ultima parola di una donna'' ''bir kadının son sözü''  adlı şarkıyla katılmış, 106 beste arasından 16. olma başarısını göstermiştir.

   Levent Şeçer, bu başarısının ardından, uluslararsı bir çok festivale ve sanat etkinliklerine davet edilmiştir. İtalya'da Tidone, Polonya'da Gençlik ve Müzik, Yugoslavya'da  Pula,  Fransa'da Toulon,  Macaristan'da Bartoc ve Pechse, Şili'de Vina del mar,  Filiphinler'de Şarkı ve Müzik,  Norveç'te Bergener, İsviçre'de Lucerne,  Japonya Tokyo, Avusturya Alten Müzik ve Kammer müzik,  Finlandiya Kammerimusikki,  Bulgaristan Altınorfe,  İrlanda Castlebar, Portekiz Viva,  Belçika New voord,  Danimarka Guandaten,  Mısır Akdeniz,  Macaristan vııConvıval song,  İsveç Gurten,  İspanya  castell,  Hollanda Nort Sea Festival,  İsveç Falun,   Polonya Sopot,  İspanya Barselano müzik, İsviçre Luzern Piyano festivali,  Çekoslovakya Kral ve müzik,  Avusturya Uluslararsı Viyana festivali,  Azerbaycan Dünya müzikciler festivali,  İsviçre Verbier festivali,  Finlandiya Helsinki müzik festivali....Katıldığı bazı uluslararası önemli müzik festivalleri ve sanat festivalleridir.

   KONFERANSLAR
   Dr.Levent SEÇER, uluslararsı birçok sanat etkinliklerine, toplantı ve konferanslara Türkiye adına temsilen katıldı. Yurtdışındaki tüm Türk elçilikleri ve konsolosluklarda, Levent SEÇER adına hazırlanmış bir dosya vardır. Özellikle Danimarka elçiliği sanatçı arşivinde Dr.Levent SEÇER sanat çalışmaları bulunmaktadır. 2001  yılında İsveç AB dönem başkanlığı sırasında İsveç'e davet edilmiştir. 1998 yılında Avusturya'da Modern sanat ve Kültür konulu toplantıya katılmıştır.  Avusturya'da verdiği piyano konserinde; başarısından  dolayı Cumhurbaşkanı Kurd Waldheim' dan ödül almıştır. . İrlanda Üniversity College Dublin konseyi'nce bu ülkede toplantılara davet edilmiş ve  katılmıştır. 2003 yılında ülkesine gösterdiği önemden dolayı;  Flipin'ler Türkiye büyükelçisi  (Ofelia Castano)  tarafından ödüllendirilmiştir. Unesco tarafından İsveç'e davet edilmiştir. Ayrıca 2005-2006 yıllarında Nobel ödül Törenlerine davet almıştır. Finlandiya'da bulunan Helsinki Müzik Akademisi'nin 1994 yılından beri onursal üyesidir. Portekiz Viva Müzik Akademisi tarafından iki kez bu ülkeye davet edilmiş, uluslararası sanat ve kültür konularında toplantılara katılmıştır. İsveç Gotebourg Dünya Edebiyat ve Kitap Fuarı'nda, davetli sanatçı olarak çeşitli temaslarda bulunmuştur. Belçika'ya devet edilmiş, ''dünyada sanatın geldiği nokta'' adlı toplantıyı izlemiştir. 2002-2003-2004 yıllarında Cenevre Kitap Fuarı, Basel Edebiyat Fuarı katıldığı önemli davetlerdir.
 
   EDEBİYAT ÇALIŞMALARI
  Müzik çalışmalarının yanında,edebiyata verdiği önemlede ön plana çıkıyor Dr.Levent SEÇER, özellikle şiir dalında çalışmaları vardır. İlk kitabı (Dünde Kalmak) tamamıyla kendi şiirlerini içine alan bir eserdir. (Sevdalarımın Dansı) ikinci eseridir. Bu kitabında da serbest türde kendi eserleri yer almıştır.
 
   KİTAPLARI
   Dünde Kalmak - Şiir
   Sevdalarımın Dansı - Şiir
   Zaman Sevmeye Yetmeyecek - Öykü
   Güneşte Yürümek istiyorum - Şiir basılıyor
   Çarklar arasında kalan Türkiye - Siyasal ve Politik gündem (baskıya hazırlanıyor)
   Sen hiç Yağmurda Ağladın mı - Şiir Baskıya hazır
 

   ÖDÜLLERİ
  San-Remo Uluslararsı müzik festivali katılım ve başarı ödülü. Barselano Şarkılar festivali.Ödülü ve İspanya Sanat Adamı Uluslararası ödülü. Finlandiya Helsinki Müzik ödülü. Macaristan Pechse Sanar ödülü. Çekoslovakya Prag kral ve müzik ödülü, Portekiz Musika vıva festival ödülü. Portekiz mıso musıc ödülü. Portekiz newsetter sanat ödülü. Avusturya Alte music festival ödülü, İtalya Tidon piyano festival.üdülü. japonya Tokyo şarkı festivali ödülü. İrlanda Dublin Üniversitesi gençlik ve müzik ödülü. Belçika bergener şarkı festival ödülü. İrlanda Castlebar song festival ödülü. Helsinki Kammermusikki musıca festivali. Mısır Akdeniz muzik festivali. Macaristan bartoc seminar and festival. Avusturya Allegro viva.Hungary vıı.European convivial wine song fes. Danimarka Gaudeamus fes. davet edilerek kazandığı, aldığı ödüller ve  davetlerdir.Adına Almanya'da Bilder aus deusschland Für tarafından hatıra pulu basılmıştır. Bulgaristan Ümit dergisi sanat edebiyat ödülü.
 
   TÜRKİYE ÖDÜLLERİ
   Anasam Onur ödülü, Duyguseli dergisi Göller bölgesi  onur ödülü, Çağ edebiyat bülteni sanat ödülü, Kıyı sanat ödülü, Pencere dergisi şiir ödülü. Bölge bülten sanat ödülü, İstanbul gazetesi şiir ödülü. Merhaba Gazetesi onur ödülü. Gülpınar şiir ödülü. Türkstar gazetesi sanat adamı ödülü.(Almanya)
   Ayrıca Dr.levent Seçer bir çok dergi ve gazete bültenlerinde şiir, sanat, edebiyat konulu yazılar makaleler yazmaktadır. Duyguseli dergisi, Ozan edebiyat dergisi, Söz gazetesi ve Türksözü dergisinin temsilcisi ve sanat danışmanlığını yapmaktadır. Bizim ece, Sevgi yolu,Sarızeybek, Ozan Kültür ve sanat Şiir edebiyat dergilerinde çeşitli tarihlerde Antolojilerde yar almıştır,Ayrıca Dünya edebiyat antolojisinde yer almıştır.
 
   BASIN ÇALIŞMALARI
   Dr.Levent Seçer'in sanat çalışmaları;yurtdışında ve yurt içinde, çeşitli gazete ve dergilerde yer almıştır. Hürriyet, Güneş, Akşam, Hafta sonu, Hey, Türkstar, Merhaba, Tv.7.Gün, Aydınlık, Günaydın, Şey, Milliyet, Ulus,Tan, Cumhuriyet, YeniŞafak, Tasvir, Belde, Zaman, Posta, Bulvar, Takvim, Kelebek, Hakimiyet,A ydınlık, Ses, Hayat, Ozan, Tını, Sabah, Memleketim alanya, Yeni alanya, Merhaba alanya, Ece, Elçi, Sevgi yolu, Sarızeybek,
Duyguseli, Gürpınar, Söz, Ekspres,T oros, Bölge,Y eni çağ, Günışığı, Haber, Ortadoğu,Belde,Pencere,Hürgün,Hürses,Yagmurun sesi, Ümit, Dergi ve ulusal gazeteler yerli gazeteler,bültenler ve çeşitli yayın organları.
   Dr.Levent SEÇER ayrıca Türkiye ilesam, ''ilim ve edebiyat eserleri sahipleri meslek birliği'' üyesidir. Genç gönüllüler sanat vakfına da üyedir. (TOG)Toplum gönüllüleri üyesidir. Ayrıca( ÇYDD)  vakfının tüm etkinliklerine katılmaktadır. Bu çalışmalarının yanında Fikirsel konularda edebiyat ve sanat eleştirilerini de içine alan yazıları; Hürriyet, Sabah, Söz Mücadele, Duyguseli, Gülpınar, Açıkgazete, Ücpınar, Genç bakış dergi ve gazetelerinde ve bu gazetelerin sitelerinde yer almaktadır. Atatürk değerlerini savunan çağdaş düşüncenin gereğini anlatan fikir yazıları çeşitli internet sitelerinde  zaman zaman yer almıştır.
   Dr.Levent SEÇER,  Asya Üniversitesi Uluslararası bilimler akademisince, Evrensel anlamda Kültür ve sanatın Türk dünyası  üzerindeki önemi ve bu konuda verdiği hizmetlerden dolayı ''Profesörlük'' ünvanı kazanmıştır. ilgili bilim kurulu ilmi şurası bu ünvanı oybirliğince vermiştir. Prof.Dr.Levent SEÇER, bugüne kadar yaptığı çalışmalar yanında, Uluslararası tüm sanat çalışmalarında,Türkiye'yi Sanat ,Kültür, Turizm,  müzik- şarkı festivali ,edebiyat etkinliklerinde başarıyla temsil etmiştir. Tanıtım faaliyetlerine, bu anlamdaki sanat çalışmalarına;hazırladığı programla 2010 yılına kadar ,18 ülkede, Uluslararsı festivallere katılarak devam edecektir. Ülke tanıtımında bulunmanın milli bir görev olduğu inancıyla,  bu çalışmalarını özellikle Uluslararası anlamda sürdürecektir. İtalya, Almanya, Polonya, Şili, Portekiz, Finlandiya, Macaristan, Hollanda, Danimarka, İsveç, İsviçre, Çekoslovakya, Fransa, Belçika, Mısır, İtalya, Yunanistan, Filipinler,  bu ülkelerde uluslararası festival ve sanat etkinliklerinde, Türkiye'yi temsil edecek, tanıtım faaliyetlerinde bulunacaktır.

 

Not: edebiyatsofrasi.blogcu.com adresinden alıntılanmıştır.

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.