Demokrasinin tarihi hakkında yapacağım bir konuşma aslında demokrasinin bir varoluştan yok oluşa serüvenini betimlemektedir. Demokrasinin inşası kurulduğu andan itibaren sağlam temellere oturtulmuş, değişen koşullar ve büyüyen bünye onun bu temelinin, temel üstündeki parçaları taşıyamamasına neden olmuştur. Özcesi büyüyen bünye, demokrasinin bünyesi için zararlı bir haşereden ibaret sayılmalıdır.
Demokrasiye olan inancın dominant sanıldığı bu bünyede, aslında hâkim olan, demokrasi olmayan şeye inanma mefhumudur. Demokrasiye kalben, kökten sarılı; ama aslında fiziken demokrasiye zararlı insanların varlığı demokrasiye aslen düşman, ama demokrasiyi kullanan insanların oyununun sonucundan başka bir şey değildir aslında. Yaşanan bu gelişmede demokrasiyi bize olduğundan çok farklı anlatan, kısacası demokrasiyi bize bu şekilde kakalayan insanların başarılı olmasına neden olacaktır.
Montaigne’e ait Denemeler kitabında şöyle bir söz geçer: “Suyu tutmak için ne kadar çok elinizi sıkarsanız, elinizdeki suyu o kadar çok kaçırırsınız.”
Demokrasiye düşman peydahlanmış insanların, demokrasi bilincine sahip olmayan insanlara anlattıkları demokrasi nosyonu, bu bilinçsiz insanlara demokrasi olmayan şeyi demokrasi olarak yutturmaya yaradığına göre, bu bilinçsiz insanların bu demokrasi olmayan şeye sıkıca sarılmalarıyla, gerçek demokrasinin elimizden kaçacağı gerçeği, bugün dimdik karşımızda durmaktadır.
O halde yapılması gerekenler nelerdir?
1- Demokrasi düşmanları demokrasi içinde, demokrasiye bağlı şekilde ıslah edilmelidir.
2- Demokrasi düşmanlarının akılları zehirlemeleri engellenmelidir. Bu engelleme gerçek demokrasinin varlığını öğrenerek başlar.
3- Gerçek demokrasiyi öğrenmek yetmez, bu öğrenim paylaşılmalıdır.
4- Gerçek demokrasinin koşulları şu an mümkün kılınamayacağına göre buna uygun en yakın demokrasi tercihi belirlenmelidir. Koşullara uygun, demokrasiyi yıkacak değil, onu yüceltecek yeni bir demokrasi tanımı yapılmalıdır.
5- En önemlisi yapılacak bu yeni tanıma sahip çıkacak bilinçli beyinler yetiştirilmelidir.
Bunlar benim çözüm önerilerim. Daha işlevsel olanlar gerçek demokrasiyi beynine yerleştirmiş olanlarca üretilebilir. Yardımlarınızı beklediğimi belirtir, saygılarımı sunarım.
Gokhan.Dag@PolitikaDergisi.Com
Yorumlar
Yeni yorum gönder